För några år sedan beskrev Tullverket handeln med narkotika över gränsen ”som en grön fil” och likadant är det med gränshandeln med kvinnor, ryska prostituerade som säljer sex till svenska män.
Ryska kvinnor främst från Murmansk reser långt – nära 70 mil – för att anlända till gränsenområdet för att sälja sina kroppar. Handeln sker öppet i Finland där så väl sexköp som sexförsäljning är lagligt, så länge det inte går att bevisa människohandel, mellanhänder eller minderåriga. I Sverige är försäljning av sex tillåtet, men inte köp.
Svenska män förbokar de ryska kvinnorna via Internet eller träffar dem på uteställen i Finland, betalar och tar dem sedan med sig till motell eller till sina hem i Sverige, där den sexuella tjänsten utförs. Helt i skuggan av lagen och med obefintlig polisiärt intresse. Det är helt enkelt för svårt och för tidskrävande för att bedriva spaning mot sexturismen vid gränsen mellan Sverige och Finland, uppger polisen.
Sedan år 2008 har endast ett fall av koppleri och ett fall av köp av sexuell tjänst lagförts i Haparanda. Detta efter en enskild, engagerad, lokal polismans enträgna arbete.
Sexhandeln med kvinnor talas det tyst om, trots att alla vet att sexhandeln pågår för fullt och efter 2008 har inga fler män lagförts för sexhandelsbrott, i själva verket har ingen mer lagförts i Haparanda under de 16 år som nuvarande lag mot sexköp har funnits.
Sexköparna är män i alla åldrar från 20 år och uppåt och de kommer från alla samhällsklasser, det visar forskningen och det vittnar de prostituerade själva om.
När NSD publicerade sin granskning av sexhandeln över gränsen år 2011 fick speciellt kareokebaren i Keminmaa, Peyton Place ögonen på sig och efter granskningen tvingades baren att stänga.
Men sexhandeln upphörde inte.
Sexhandeln vid gränsen uppges av polis och initierade ytterst styras av den ryska maffian och involverar kvinnor som hamnat i beroendeställning av olika anledningar, missbrukare eller kvinnor som vill förgylla sin tillvaro med lyx eller helt enkelt fly fattigdom.
NSD har följt verksamheten och när journalisten Johanna Bäckström Lerneby känd från Uppdrag Granskning, SVT Nyheter och författare till boken ”Handelsvara: Kvinna” hörde av sig med frågor inför ett radioprogram i P1 med namnet ” I lagens namn”, beslutade NSD att det är dags att följa upp sexhandeln.
Inga lagförda sexköpare skulle ju kunna tyda på att sexhandeln har upphört, alla tips till trots och hur svårt är det att påvisa sexhandel?
NSD ringer några samtal och de bästa tipsen gäller en pub i Kemi vid namn Aula Pub, puben pekas – av de prostituerade och kunder – ut som det nya Peyton Place. NSD:s lokalredaktör Linda Danhall och Johanna Bäckström Lerneby sätter sig i bilen och rullar mot Kemi. Men det är inte helt lätt att hitta. En sällsam röd rodnad sprider sig på ett ungt butiksbiträdes ansikte när vi frågar efter vägen ”säljs det sex där?”, frågar NSD:s lokalredaktör.
– Sägs det så, så är det säkert så, svarar tjejen.
En äldre herre som dricker en öl på en bänk svarar vänligt ”det är ingen plats för er”.
Men duon ger sig inte och efter en stund öppnas dörren till Aula pub. Mestadels medelåldersmän är på plats och några enstaka kvinnor, en misstänkt prostituerad. Hon samtalar med två män men innan några frågor hinner ställas har trion försvunnit. Vid biljardbordet spelar en stamkund från Peyton Place.
Efter några minuter inne på baren misstas Johanna Bäckström Lerneby för att vara en rysk prostituerad. En mycket intresserad man, blir mer än förvånad när det visar sig att Johanna Bäckström Lerneby varken är rysk eller sexarbetare.
Han berättar att ryska kvinnor brukar vara där.
Den nya ägaren Arto Janhunen kommer fram och frågar om mannen är till besvär och en stund senare kommer Jonna som hjälper till på puben, hon talar flytande svenska. Arto Janhunen överlåter att svara på frågor till Jonna. Hon berättar att de prostituerade inte längre är välkomna till Aula pub, att de nya ägarna inte vill ha dem där, att de tycker att prostitutionen är ”äcklig”.
Och mycket riktigt.
Dagen efter NSD:s och P1:s besök meddelas att de prostituerade inte längre är välkomna på Aula Pub.
– Vi får inte längre vara där. Vi kommer på torsdag, men vi vet inte var vi ska vara. Några av oss kanske kan boka män över natten, säger Olga som fyra dagar senare ska anlända till gränsen för att sälja sex.
Nu har hon och de fem andra kvinnorna plötsligt ingenstans att hålla till.
– De bara sparkade ut oss.