Sexsäljare från flera olika länder

Det är inte bara ryska kvinnor som säljer sex i Tornedalen och Norr­botten. På Internet kommer NSD i kontakt med en ung norrbottnisk kvinna som säljer sex.

Foto:

HAPARANDA2015-08-11 08:30

Kvinnan vill inte själv medverka men hjälper NSD att träffa en kompis till henne, en 17-årig kvinna som säljer sex sedan några år. Här kallar hon sig Julia.

När NSD visar en av sexförsäljningssidorna till en polis och ställer frågan ”Är detta verkligen lagligt?” blir svaret ”Jag tror det. Jag har inte heller någon befogenhet att starta en utredning på eget bevåg”.

I Sverige är det tillåtet att sälja sex, men olagligt att köpa. På sidan erbjuds samlag, analsex och oralsex.

På den aktuella internet­sidan anmäler kille efter kille, man efter man sitt intresse att ha sex med den unga kvinnan.

Ibland lämnar de helt ­öppet sitt telefonnummer. Intressenter finns över hela landet.

– Lite span från polisen och mina killar skulle åka dit. Ibland betalar de med middag eller konsertbiljetter det finns de som leker att jag är deras date, säger Julia.

Betalningen från kunderna gör att Julia har köpt en motorcykel.

NSD frågar Julia hur hennes relation till män är. Svaret blir en allvarlig blick, ett snabbt skratt och så byter hon samtalsämne.

Nyligen ertappades två flickor under 15 år med att sälja sex i länet och kunder fanns det ingen brist på, från både Sverige och Finland.

Pengarna gick till sprit, kläder och smink.

Enligt uppgifter till NSD hade flickorna steg för steg lurats in i sexhandeln och därefter fått svårt att ta sig ur. Skamkänslorna var enorma och de var rädda att bli avslöjade för nära och kära. Det hela uppdagades när en vän till flickorna berättade allt för en vuxen.

Ingen åtalades, ingen anmäldes.

LÄS MER: Första delen i serien – Här fortsätter handeln med sex

Trots att flickorna var under 15 år och trots att kunderna såväl utnyttjat minderåriga som brutit mot sexköpslagen gjordes ingen polisanmälan. Allting hyschades istället ned när det kom till föräldrarnas kännedom och den lokala polisen uppger att de inte hade en aning. Flickorna uppges få stöd för att bearbeta händelserna och en av de lokala föräldraföreningarna arbetar intensivt för att förebygga liknande händelser bland ortens unga i framtiden.

Polisen Staffan Staalback i Haparanda berättar också att det förekommer sex­handel med thailändska bärplockare. Det vet han och det vet Rikspolisstyrelsen som beskriver människo­handel med bärplockare i sin rapport om människohandel som publicerades förra året, men ingen utredning har ­inletts, åtminstone inte i Tornedalen.

De två thailändska kvinnor som försvann från bärplockningen i Tornedalen år 2009, som NSD då berättade om, söktes eller hittades aldrig. En ansvarig för bärplockarna uttryckte det som att: ”De hittade väl någon karl i Överkalix”.

De ryska sexförsäljarna är inte längre är välkomna på Aula Pub i Kemi.

– Vi kommer på torsdag, men vi vet inte var vi ska vara, vi har ingenstans att sitta, ­säger Olga.

LÄS MER: Andra delen i serien – Sälja sex ger mer pengar än två jobb

Den före detta lagerlokal som ibland användes som övernattningsställe åren 2010 och 2011 används inte längre.

Helgen därpå blir brokig.

Några kvinnor hämtas upp av män i Keminmaa av män som förbokat via Internet, andra går till olika pubar i Kemi men ingen tror att det blir något beständigt tillhåll och ytterligare andra gör ­affär på köpcentret Rajalla. Snabbt börjar dock ryktet gå:

En finsk man planerar att öppna en ny bar i Keminmaa där de ryska kvinnorna är välkomna.

– Vi hoppas det blir så, bättre med en plats att vara på, säkrare, säger en kvinna som inte vill kallas vid något namn.

Några veckor senare har kravet på prostitutionsfritt på Aula pub mildrats och nya prostituerade är på plats.

– Det har kommit tre nya prostituerade hit. De är inte här varje dag och de är inte lika framfusiga som de som var här förut. De sitter helt tysta i hörnet, säger Jonna, talesperson för Aula pub.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om