Vittnade i Haparandas enda fällande fall

Lage Rurlind såg när en bekant hade samlag, ett samlag som betalats för. När han såg kvinnan rynka på nästan bestämde han sig för att göra en polisanmälan. Därmed blev han nyckelperson till Haparanda tingsrätts enda fällande dom, vad gäller sexköp och koppleri i nutid.

SVAGT. Lage Rurlind anser att polisen med mer engagemang skulle sätta dit många sexköpare ”det skulle de absolut göra, men de gör inte det”, säger Lage Rurlind                         som valt att ställa upp med sitt namn men inte på bild.

SVAGT. Lage Rurlind anser att polisen med mer engagemang skulle sätta dit många sexköpare ”det skulle de absolut göra, men de gör inte det”, säger Lage Rurlind som valt att ställa upp med sitt namn men inte på bild.

Foto: Linda Danhall

NORRBOTTEN2015-08-12 21:42

Att sexhandeln är frekvent vid gränsen mellan Sverige och Finland har Lage Rurlind känt till länge.

– Det erbjuds lite varstans, speciellt i Keminmaa och Torneå. Det kommer nya horor då och då och så byts de flesta ut efter ett tag, säger Lage Rurlind.

Han säger att han alltid varit säker på sin egen åsikt om sexhandel.

– Ingen kvinna mår bra av att sälja sex. Jag vill inte att kvinnor ska behöva sälja sex, vi ska prata med varandra som människor inte som handelsvaror.

Att kvinnor inte säljer sex frivilligt är han övertygad om.

– Det är maffian som ligger bakom prostitutionen vid gränsen, det vet jag. Kvinnorna spöas om de inte gör det som de ska, är de för bråkiga flyttas de tillbaka till Ryssland och där blir de av med allt. Kvinnorna är slavar och ingenting annat, de har ingenting att säga till om. Jag har sett, jag vet. Jag har varit mycket i Ryssland och klarar mig utan tolk och de här kvinnorna lever med pistolhot.

Detta vittnade han om år 2011 i Haparanda tingsrätt, i det enda sexköps- och kopplerimålet i Norrbotten på åtminstone sex år.

Det var också han som anmälde händelsen till polisen och han minns den aktuella kvällen.

Lage Rurlind befann sig på fest hos en bekant. En av festdeltagarna ringde en man och beställde en rysk kvinna från Peyton place. Kvinnan levererades och meddelade att ett samlag skulle kosta 1 500 kronor. Mannen som levererade kvinnan fick några hundralappar för besväret.

Synligt för alla på festen genomfördes samlaget.

– Vi festade på ett ställe i Haparanda. Jag såg allting från början till slut, säger Lage Rurlind.

Lage Rurlind uppmärksammade att kvinnan rynkade på näsan när sexköparen lade sig på henne.

– Då blev jag förbannad.

Han gjorde en polisanmälan och berättade om händelsen för den lokala polismannen Staffan Staalback.

– Det känns bra att jag gick till polisen och att jag vittnade vid rättegången. Kvinnor ska inte utnyttjas.

Har du tänkt på att du tog ställning för kvinnors rätt till sina egna kroppar och för jämställdhet, att du beskrivs som en kvinnohjälte?

– Äh, det känns bra att jag gjorde någonting. Polisanmäla var det enda rätta och jag skulle göra det igen. Jag har faktiskt inte fått några kängor efter det här.

Varför köper män sex enligt dig?

– Killarna som köper sex får ingen tjej från Sverige och Finland, de lever eländiga liv. Köper de inte sex får de använda handen.

Få döms för sexbrott, speciellt i Haparanda, vad tänker du om det?

– Det är svagt av åklagarna och polisen. Straffen är också ingenting, dagsböter, det borde vara som rattfylla någon månad i fängelse, åtminstone.

I fallet där Lage Rurlind vittnade slutade rättegången vid Haparanda tingsrätt med att de två männen dömdes till dagsböter, den ena för köp av sexuell tjänst och den andra för koppleri.

Fakta/Sagt vid rättegången

- Det skulle ha varit en manlig domare och åklagare, sade en av de åtalade till NSD när han lämnade tingssalen och fortsatte:

- Det är väl bättre att jag köper och betalar så vet jag att jag får sex, än att jag går på krogen och betalar för sprit och sedan kanske kvinnan säger hej då och går. Det blir billigare att betala för sex.

I tingssalen svarade mannen på frågan om han köpt sex:

- Ja, jag har knullat någon gång.

- Erkänner du ett tillfälle, frågade åklagaren då.

- Ungefär, svarade den åtalade.

Så här sade han då om att han bett en man föra den ryska kvinnan till homnom.

- Jag frågade "kan du skaffa en kärring åt mig, jag har tagit lite brännvin" alla vet att man kan bli lite kåt då.

KÄLLA: NSD:s arkiv, Haparanda tingsrätt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om