Personalens nödrop: "Ledarskapet bygger på att skrämma"

Rektorn är arbetsbefriad, styrelseordföranden avgick och Sunderby folkhögskola är i en djup kris. Nu kan vi redogöra för personallarmen om härskartekniker, kränkningar och usel arbetsmiljö. "Ledarskapet bygger på att skrämma", skriver en medarbetare.

Nödropen om den usla arbetsmiljön på Sunderby folkhögskola. Vi har tagit del av ett flertal skrivelser där personal beskriver hur rektor Madelene Hansson och andra chefer utövar härskarteknik och kränker medarbetare. "Den berömda 'folkhögskoleandan' och vi-känslan är borta", skriver en anställd.

Nödropen om den usla arbetsmiljön på Sunderby folkhögskola. Vi har tagit del av ett flertal skrivelser där personal beskriver hur rektor Madelene Hansson och andra chefer utövar härskarteknik och kränker medarbetare. "Den berömda 'folkhögskoleandan' och vi-känslan är borta", skriver en anställd.

Foto: Arkiv

Luleå2023-09-13 18:00

Förra veckan avslöjade vi att den interna stormen tilltar inom S-märkta och arbetarrörelseägda Sunderby folkhögskola, där LO, ABF och Unga örnar är huvudmän. 

S-profilen Christian Lindgren avgick som styrelseordförande i protest mot att inte ha hela styrelsen bakom sig när han ville ge rektorn Madelene Hansson, tillika vd för hotell- och konferensbolaget Bevista, sparken. 

I stället har Hansson arbetsbefriats medan den prekära situationen utreds vidare. 

undefined
S-profilen Christian Lindgren, tidigare kommunalråd i Boden, avgick som styrelseordförande efter att inte ha lyckats ena styrelsen i beslutet att ge rektor Madelene Hansson sparken.

Samtidigt har vi fått ta del av flera alarmerande skrivelser från personalen, riktade till styrelsen och folkhögskolans ledning, med omfattande kritik riktad mot Hansson och hennes underlydande chefer. 

Mycket av missnöjet och arbetsmiljöproblemen bottnar i förändrade arbetssätt och chefstillsättningar som inte har fungerat, något som vi uppmärksammade redan för två år sedan

Flera ur personalen, i vissa fall hela arbetsgrupper och även tidigare anställda, beskriver en organisation i fritt fall, inte minst inom service-, städ- och restaurangverksamheterna inom Bevista.   

"De senaste fem-sex åren har jag fått uppleva mycket underliga saker. (...) Har känt frustration och upplevt att det är bara att finna sig i situationen med magont och sömnsvårigheter som följd. (...) Det cementerade goda ryktet som restaurangen hade är utraderat", skriver en mångårig anställd i skolrestaurangen Akvarellen som till slut sa upp sig på grund av den, enligt honom, negativa utvecklingen. 

undefined
Kränkningar och personliga påhopp från ledningen, förämrad kvalitet i restaurangen och dåliga arbetsvillkor för städ- och servicepersonalen. Medarbetarna uttrycker mycket kritik i skrivelserna om arbetsmiljön på Sunderby folkhögskola

I en annan skrivelse skildrar arbetslaget för restaurang- och servicegruppen hur arbetsvillkoren kraftigt har försämrats i och med personalnedskärningar, vilket har drabbat både städningen och det övriga underhållet av skolans lokaler.

"Vi skulle behöva få tillbaka ”VI-känslan” av att vi alla jobbar mot samma mål. Den finns inte nu", berättar de.

Trots problemen upplever de att skolledningen nonchalerar dem och att det inte ens finns tid för medarbetarsamtal eller lönesamtal längre. 

"Detta är inte en hållbar arbetsmiljö! (...) Folk känner att de snart går in i väggen eftersom man inte får det stöd som behövs", konstaterar de.  

Flera ur personalen har mått mycket psykiskt dåligt över jobbsituationen och beskriver hur ledningsgruppen utövar härskartekniker mot dem. 

Bilden bekräftas i en skrivelse från en före detta anställd i chefsställning som skildrar hur illa bemötta folk har blivit. 

"Jag la fram det akuta problem som uppstått med en medarbetare som inte mådde bra. Rektorn frågade mig då: "Vill du att jag ska 'kapa' henne?".

undefined
Sunderby folkhögskolas rektor Madelene Hansson, som även är vd för Bevista Sunderbyn, har arbetsbefriats efter personalens larm om den dåliga arbetsmiljön. Hon har ännu inte velat kommentera den uppkomna situationen.

Senare ska medarbetaren ha utsatts för förnedrande samtal med rektorn, som enligt uppgiftslämnaren beskrev hur "värdelös och dålig denne var på sitt jobb". 

"Jag känner fortfarande att jag svek min kollega som inte gick till försvar då situationen var att likna vid härskarteknik i form av ren mobbing", skriver den före detta chefen som även hon sa upp sig på grund av den ohållbara situationen.

Två personalärenden har också lett till anmälningar om kränkande särbehandlingar som just nu utreds av fackliga Kommunal och folkhögskolans HR-funktion. 

I båda fallen beskrivs hur rektorn Madelene Hansson och en underlydande chef vid upprepade tillfällen har tryckt ner vissa ur personalen. 

"Ledarskapet bygger på att härska och skrämma på ett för skolan förödande sätt. Jag vill påstå att XXX gör det helt i enlighet med rektor Madelene Hanssons goda minne", skriver en av de drabbade.

Den andra medarbetaren som anser sig ha blivit negativt särbehandlad återger bland annat hur chefen ska ha ställt frågor om hur många barn hen har. 

"När jag svarade (...), replikerade hon att hon har två och underströk att hon hållit sig till en och samma man som pappa till sina barn och inte 'svamlat runt med olika män', uppger personen.

undefined
Arbetsmiljöproblemen har varit återkommande på Sunderby folkhögskola ända sedan 2018, när Previa kopplades in första gången. Året därpå skedde en inspektion av Arbetsmiljöverket men därefter har personalmissnöjet vuxit ytterligare.

Den anställda ska ha drabbats av sömnbrist och magproblem till följd av den dåliga arbetsmiljön och beskriver hur hen numera är "osäker, rädd, misskrediterad och kränkt".

"Allt känns mörkt och hopplöst och jag har svårt att se vägen tillbaka till den trivsel och glädje som jag tidigare känt på jobbet", konstaterar personen i skrivelsen som har skickats till både rektorn, styrelsen för Sunderby folkhögskola samt fackliga Kommunal.

Vi har förgäves sökt den arbetsbefriade rektorn och vd:n Madelene Hansson och andra chefer för kommentarer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!