Sunderby folkhögskola är en av Socialdemokraternas högborgar i länet, med tunga fackliga LO, ABF och Unga örnar som huvudmän och totalt ett 70-tal anställda, däribland inom Konstskolan.
Men under ytan plågas folkhögskolan av mångåriga arbetsmiljöproblem, vilket vi har uppmärksammat tidigare.
Redan 2018 kopplades Previa in för att utreda allvarliga missförhållanden och uppgifter om hot och mobbning mot personalen som Norr Media tog del av då.
Men därefter har missnöjet hos delar av personalstyrkan tagit ny fart i samband med omorganisationer, schemaändringar, förändrade arbetssätt och nya chefstillsättningar.
En tidigare anställd som vill vara anonym beskriver den akuta situationen, samtidigt som hen uppger att nuvarande personal har blivit tillsagda att inte tala med medierna.
– Ledningen talar fint om allas lika värde och mänskliga rättigheter men verkar glömma de som står dem närmast – golvfolket.
Den dåliga arbetsmiljön drabbar främst personal inom serviceorganisationen, där städ, vaktmästeri, kökspersonal med mera ingår.
Vår källa kallar mellancheferna för ”överordnare” som bland annat ska ha uppmanat ett arbetslag att använda ”bättre kroppsspråk och tänka på hur de talar och skriver”.
– De kör med härskartekniker och styr med hela handen: ”Gör som vi säger eller sök ett nytt jobb”. Överordnarna meddelade oss att ”Previa kostade så mycket att vi inte har råd att göra något roligt längre”.
Personal reagerade även när de fick folkhögskolans egna så kallade ”porrgrisar" i julgåva från arbetsgivaren i fjol, en variant av den traditionella, marsipantillverkade Sunderbygrisen som Konstskolan gör varje år.
– Osmakliga julklappar där tydliga övergrepp syns. Det kan finnas folk i personalen som har varit med om liknande.
Vårvintern 2021 sades ett tiotal ur personalen inom servicegruppen upp på grund av arbetsbrist i spåren av pandemin, vilket försämrade arbetsklimatet ytterligare.
– De halverade städpersonalen trots full verksamhet. I stället för att behålla trogna medarbetare tar man nu in extra personal och säljer ut städningen.
Samtidigt kritiseras cheferna för bristande kommunikation och information till de anställda som påverkas i samband med uppsägningarna.
– Ingen undrade under processens gång hur vi mådde. Många mår dåligt både psykiskt och fysiskt, gråter på jobbet. Men chefernas bemötande är iskallt och känslolöst, säger vår källa.
Hen beskriver hur Sunderby folkhögskola tidigare var "den bästa arbetsplatsen" men att läget är värre än någonsin nu.
– Tidigare fanns en "Vi-anda", när alla var lika värda. Nu uppfattas våra åsikter bara som gnäll. Men vi är människor, inga robotar.
Personalen har önskat att skolans ledning och även styrelsen tar sig tid att lyssna på arbetslagen i samband med omorganisationer och nedskärningar – men förgäves.
Tidigare hade fackliga Kommunal skyddsombud på folkhögskolan men de senaste åren har ingen orkat ta sig an uppdraget, och i stället får Kommunals sektion i Luleå sköta dialogen med ledningen.
– "Vi-andan" är krossad – på en fackligt ägd skola. Jag skulle aldrig rekommendera någon att söka jobb på Sunderby folkhögskola, säger vår källa.