Rektorn skulle få sparken – sen avgick S-profilen

Sunderby folkhögskolas rektor Madelene Hansson skulle få sparken – efter enväldigt initiativ av S-veteranen Christian Lindgren, styrelseordförande. Men styrelsen protesterade och nu har i stället Lindgren själv avgått. "Jag ser allvarligt på situationen på skolan", säger Pertti Vainikainen, LO.

Krisen förvärras på Sunderby folkhögskola. Styrelseordförande Christian Lindgren krävde att rektorn och vd:n Madelene Hansson skulle sparkas men fick inte styrelsen med sig. Följden blev i stället att Lindgren själv avgick. "Det finns vissa bekymmer",

Krisen förvärras på Sunderby folkhögskola. Styrelseordförande Christian Lindgren krävde att rektorn och vd:n Madelene Hansson skulle sparkas men fick inte styrelsen med sig. Följden blev i stället att Lindgren själv avgick. "Det finns vissa bekymmer",

Foto: Arkiv

Norrbotten2023-09-09 08:00

Vi har tidigare uppmärksammat personalmissnöjet på Sunderby folkhögskola, en av arbetarrörelsens tyngsta institutioner i länet, med LO, ABF och Unga örnar som huvudmän. 

Kritiken har främst riktats mot ledningen, med Madelene Hansson som rektor och vd. 

Nu kan vi avslöja att krisen har fördjupats ytterligare – efter en konflikt mellan Hansson och folkhögskolans styrelseordförande Christian Lindgren (S), tidigare kommunalråd i Boden. 

undefined
Sunderby folkhögskola har under flera år plågats av personalmissnöje och kritik har riktats mot skolledningen och rektorn Madelene Hansson.

Allting ställdes på sin spets i måndags när Lindgren – utan styrelsebeslut – informerade Hansson om att hon skulle tvingas avgå, bland annat mot bakgrund av flera personalskrivelser om bristande arbetsmiljö.   

Men när övriga styrelseledamöter fick veta att rektorn hade sparkats av Lindgren på eget bevåg, skedde ett blixtinkallat styrelsesammanträde dagen därpå.  

– Som huvudmän försöker vi reda ut saken, och hade helst velat göra det ifred, säger Pertti Vainikainen, ombudsman inom LO Norrbotten och ordinarie styrelseledamot för folkhögskolan. 

undefined
Madelene Hansson, rektor och vd för Sunderby folkhögskola, hotades att få sparken av styrelseordförande Christian Lindgren. Nu har hon arbetsbefriats i väntan på fortsatt utredning.

Efter en livlig diskussion valde styrelsen att vända sig emot Lindgrens beslut om entledigande.   

– I stället ansåg vi att Madelene Hansson ska arbetsbefrias. Att entlediga henne var inte rätt beslut just nu men det fanns också en oenighet kring det. 

Enligt våra källuppgifter var det främst LO som krävde att Hansson skulle behålla tjänsten tills vidare och Vainikainen medger att LO drev saken hårdast.  

– Vi från LO:s sida tyckte att det inte hade skett ”by the book”.

undefined
Sunderby folkhögskolas styrelseordförande Christian Lindgren valde att avgå efter att stora delar av styrelsen vände sig mot honom.

Som en direkt följd valde Christian Lindgren att avgå, vilket personalen informerades om i torsdags. 

Samtidigt ska styrelsen gå till botten med personalmissnöjet, medan Hansson är arbetsbefriad på obestämd tid. 

– Vi ska utreda anonyma brev, även annat som jag inte vill kommentera nu.

Hur länge är Madelene Hansson arbetsbefriad?

– Utredningen måste bedrivas skyndsamt, då det handlar om människor. Om några veckor vet vi mer.

Kommunal, ett av tre fack som företräder personalen (övriga är Sveriges lärare och Vision), har också väckt två ärenden rörande kränkande särbehandling på folkhögskolan. 

– De är under handläggning av HR som utreder det vidare. De har också kontakt med de personer som ärendena gäller. Sen får vi se om företagshälsovård behöver anlitas, säger Vainikainen.

Samtidigt beklagar han att Sunderby folkhögskola återigen plågas av infekterat personalmissnöje, en arbetarrörelseägd folkhögskola somundervisar iallas lika värde och demokratins grunder, där det regelbundet hålls fackkurser i arbetsrätt. 

– Jag ser allvarligt på situationen på skolan. Oerhört viktigt att den kan bedriva sin verksamhet i en schysst arbetsmiljö. Men det finns vissa bekymmer och då behöver vi få fram underlag. Sunderby folkhögskola är en av de viktigaste platserna för arbetarrörelsen och jag värnar om all personal, även tjänstemännen och lärarna. 

undefined
"Saker borde ha hanterats på ett annat sätt. Vi från LO:s sida tyckte att det inte hade skett 'by the book'", säger Pertti Vainikainen, LO:s representant i styrelsen för Sunderby folkhögskola.

Han uppmanar alla anställda att göra ledningen uppmärksammad på eventuellt fortsatta missförhållanden. 

– Om det är några problem, ska man vända sig till sin närmaste arbetsledare eller till sitt fackförbund, eller gå direkt till rektor och HR, säger Vainikainen.

Rektor och vd Madelene Hansson avböjer via sms att kommentera ärendet, med hänvisning till pågående förhandlingar.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!