Rektorn om folkhögskolans kris: "Vi har blött pengar"

Sunderby folkhögskola är i ekonomisk kris på grund av pandemin – vilket rektorn ser som en av orsakerna till missnöjet hos personalen. ”Verksamheten har blött pengar”, säger Madelene Hansson.

"Under pandemin har vi sagt upp personal, en minskning på 15 procent av vår totala personalstyrka, vilket självklart påverkar stämningen och arbetssituationen för våra medarbetare", säger Madelene Hansson, rektor för Sunderby Folkhögskola.

"Under pandemin har vi sagt upp personal, en minskning på 15 procent av vår totala personalstyrka, vilket självklart påverkar stämningen och arbetssituationen för våra medarbetare", säger Madelene Hansson, rektor för Sunderby Folkhögskola.

Foto: Anders Alm/Sunderby Folkhögskola

Luleå2021-11-18 05:00

Madelene Hansson är både rektor för Sunderby folkhögskola och vd för bolaget Bevista Sunderbyn, den hotell- och konferensverksamhet som bedrivs där.

Hon beklagar missnöjet hos delar av personalen men beskriver samtidigt hur folkhögskolan kraftigt drabbades av pandemins effekter i och med restriktionerna och alla inställda konferenser – med personalnedskärningar som en direkt följd. 

– Vi har blött pengar och gör så fortfarande. Jättejobbigt att behöva se sina medarbetare sluta och att känna en oro. Men vi behöver titta på allt för att klara verksamheten i längden.

Våren 2020 försvann 3,5 lärartjänster och våren 2020 varslades ytterligare ett tiotal ur servicegruppen, främst kökspersonal men även lokalvårdare. 

– Först permitterade vi och hoppades på återhämtning efter sommaren 2020 men senare insåg vi att pandemin skulle bli långdragen och då tvingades vi lägga varsel 2021.

Kan det ske ytterligare uppsägningar i vinter?

– Vi jobbar regelbundet med frågan och sköter det internt. Men jag är fortsatt oroad över pandemiläget. 

Det gamla samverkansavtalet med de fackliga organisationerna sades upp vid en tidigare omorganisation men Kommunal saknar numera skyddsombud på folkhögskolan. Däremot omfattas alla medarbetare, inklusive Kommunals medlemmar, av samverkansavtalet kopplat till det kollektivavtal som gäller.

– Vi har två lokalt valda skyddsombud för alla medarbetare, även om de är valda för Vision. De gör ett jättebra arbete, tar diskussioner med både mig och cheferna. Vi följer lagar och avtal, säger rektorn.

Kommunals Luleåordförande uppger att ”arbetsklimatet är så illa att ingen orkar vara skyddsombud längre”. 

– Tråkigt men det är Kommunals val att inte utse representanter till samverkansgruppen. Vi skapar förutsättningar för medarbetarna att ha fackliga uppdrag här, det jobbar vi hårt med. 

Att Kommunal saknar skyddsombud på en folkhögskola som många förknippar med S ser inte rektorn som ett problem.

– Vi är partipolitiskt och religiöst obundna. Våra stiftare är LO, ABF och Unga örnar är sprungna ur arbetarrörelsen, ja, men vi samverkar också med en rad andra aktörer i samhället, säger Madelene Hansson som samtidigt ser det som problematiskt att de inte har lokala representanter från alla fackliga organisationer på folkhögskolan. 

Personal upplever härskartekniker från ledningen och ska ha blivit tillsagda om kroppsspråk, samt hur de ska tala och skriva. 

– Jag inte har fått höra om detta tidigare men vi har haft utbildningar för medarbetare i servicegruppen vad gäller bemötande gentemot kunderna. Ansvariga chefer har bara fått positiv feedback för de utbildningarna. 

Att personalen fick folkhögskolans marsipangrisar i fjol julas, då vissa fick så kallade "porrgrisar" eller "styggingar", berodde på att den ordinarie julklappen var försenad och att ledningen ville stötta de konstdeltagare som tillverkar figurerna. 

Madelene Hansson är samtidigt medveten om att "styggingarna" väckte anstöt hos somliga. 

– Sorgligt att det upplevdes på det sättet. Vissa saker landar bättre än andra. Styggingarna gestaltar inte övergrepp, det vill inte konstdeltagarna, och vi har den dialogen med dem, säger folkhögskolans rektor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!