Norrbotniabanan kan ge nya svar om historien

Norrbotniabanan blir startskottet för länets största arkeologiska utredning. "Vi ser ett behov av ett 20-tal arkeologer i höst. Det motsvarar norra Sveriges samlade arkeologiska kompetens", säger Nils Harnesk från Norrbottens museum.

Förberedelserna inför sommarens och höstens fältarbeten är i full gång. Årets stora projekt handlar om en arkeologisk utredning av fornminnen längs den planerade dragningen av Norrbotniabanan.

Förberedelserna inför sommarens och höstens fältarbeten är i full gång. Årets stora projekt handlar om en arkeologisk utredning av fornminnen längs den planerade dragningen av Norrbotniabanan.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2023-04-30 07:00

Förberedelserna inför årets fältarbete är i full gång. Det handlar främst om en kraftsamling inför en arkeologisk utredning av forn- och kulturlämningar i områden som reserverats för Norrbotniabanan.

Norrbottens museum gör utredningen i Luleå kommun, medan inventeringen i Piteå har blivit en fråga för förvaltningsrätten.

Upphandlingen vanns av företaget Eldrun kulturmiljö AB, vars anbud värderades till 1,6 miljoner kronor. Norrbottens museums anbud kostade 5,2 miljoner kronor.

Norrbottens museum anser att Eldrun inte uppfyller uppdragets krav och har överklagat upphandlingen.

Trafikverket önskar att arbetet ska vara genomfört under 2023.

Vilken vikt tillmäter du den arkeologiska utredningen?

– Den kan bara jämföras med undersökningarna inför ombyggnaden av Haparandabanan och den gav oss helt ny kunskap om järnåldern i norr. Den hittills äldsta platsen för järnframställning hittades utanför Sangis och gav upphov till att vi skrev om Norrbottens förhistoria. Tidigare ansåg man att järnhanteringen kom till länet under 1600-talets bruksetableringar. Nu kunde vi visa att man inte bara kunde framställa järn utan också stål via ett avancerat hantverk fullt i klass med framstående hantverkare i romarriket. Vi talar om 300-200 år före Jesu födelse. Jag är övertygad om att utredningarna längs Norrbotniabanans sträckning kommer ge nya kunskaper, svarar Nils Harnesk, avdelningschef för kulturmiljö.

Finns det risk att projektet försenas på grund av inventeringen?

– Det är en fråga för Trafikverket, men min bedömning är att de är ute i god tid. Det handlar om ett stort område. Om vi hittar fornlämningar som påverkas av banbygget kommer de att behöva undersökas närmare.

Sommarens uppdrag omfattar även rödockragraven vid Ligga kraftverk. Förra årets undersökning hann inte färdigställas sedan det visade sig att graven var större än beräknat.

– En hypotes är att det handlar om fler än en gravsättning. Vi hoppas få svar i sommar, tillägger Nils Harnesk.

Inventeringen av fornfynd i fjällområden med smältande glaciärer fortsätter. I år ligger fokus på ett större område vid Vakkotavaara i närheten av Kungsleden.

Dessutom ska en förundersökning genomföras inför sommarens planerade återbegravning av kranier som plundrades från Akamellas kyrkogård 1878.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!