På jakt efter fornfynd bland smältande glaciärer

I sommar ska arkeologer att söka efter fornfynd i den norrbottniska fjällkedjan. "Vi kommer inventera områden med smältande glaciärer eller permanenta snöfläckar i Kiruna och Gällivare", avslöjar Nils Harnesk från Norrbottens museum.

De här tusenåriga pilarna tinade fram för några år sedan ur tidigare permanenta snöfläckar vid fjället Låktatjåkka. De förvaras numera på Àjttes museum i Jokkmokk.

De här tusenåriga pilarna tinade fram för några år sedan ur tidigare permanenta snöfläckar vid fjället Låktatjåkka. De förvaras numera på Àjttes museum i Jokkmokk.

Foto: Ajtte museum

Luleå2021-04-03 08:17

Det är Stockholms universitet som tagit initiativ till ett fyraårigt forskningsprojekt med en budget på 2,3 miljoner kronor.

I projektet ingår personal från Norrbottens museum, Silvermuseet samt Ájtté fjäll- och samemuseum.

– Projektet har hämtat inspiration från hur norska arkeologer arbetat. 2006 startade en inventering av delar av den norska fjällkedjan, där man särskilt inriktade sig på områden där snön hade dragit sig tillbaka. Det resulterade i flera viktiga fynd, berättar Nils Harnesk.

Bland annat hittades ett oförstört spjut, pilspetsar som legat skyddade inuti istäcket samt ett klädesplagg, en tunika, som tidsbestämdes till järnåldern.

De norska teamet hade till och med sig ett "mumiekit", i hopp om att hitta en norsk motsvarighet till ismannen Ötzi. Den förhistoriska mannen levde omkring 3 300 år före Kristus. Hans kropp bevarades i över 5 000 år infrusen i en glaciär i Alperna innan han hittades den 19 september 1991.

Kommer även svenska forskare ha med sig ett "mumiekit"?

– Nej, åtminstone inte i år, vi får prata mer om det, svarar Nils Harnesk.

Arkeologerna från Norrbottens museum kommer att koncentrera sig på glaciärer i Kiruna och Gällivare kommun. Låkttatjåkkas fjällstation utgör startplatsen när forskningsprojektet drar igång under andra halvan av augusti.

Under det första året inriktar sig arkeologerna till att försöka systematiskt beta av stora områden i fjällvärlden för att under andra året återvända till eventuella fyndplatser för en mer ingående inventering. 

Nils Harnesk har stora förväntningar.

– De här områden var förr i tiden givna jaktplatser, dit vildrenen sökte sig för att svalka sig under sommaren och komma undan insekter. Vår förhoppning är att hitta föremål som smält fram under snön. Det kan vara skidor, pilar eller kanske delar av klädesplagg.

Forskarna kommer att använda sig av flygfotografier för att identifiera sökområden. Arkeologen Jannica Grimbe är projektledare. 

I sommar ska också markundersökningar genomföras i Gammelstads kyrkby, bland annat i parken intill Nederluleås kyrka. I Pajala ska en känd fornlämning undersökas grundligt med anledning av ett framtida brobygge över Torneälven. Det handlar om en fångstgrop som ska beskrivas, dateras och analyseras med kol 14-metoden samt lipidanalyser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!