Begreppet förhistorisk tid eller forntid används för att beskriva tidsepoken innan det fanns skriftliga källor. I det här fallet handlar det om stenåldern.
Rödockragraven ligger i Jokkmokks kommun nedanför Ligga kraftstation som togs i drift 1954. Inför utbyggnaden av kraftverken i Ligga och Messaure genomfördes arkeologiska inventeringar längs Stora Lule älv. De så kallade sjöregleringsrapporterna från 1953-58 innehåller upptäckter av gamla boplatser.
Det genomfördes arkeologiska undersökningar i en del fall, vissa blev bara registrerade. Många boplatser ligger i dag under uppdämda vattenmassor.
Nu har Norrbottens museum fått medel från länsstyrelsen för att undersöka rödockragraven vid Ligga kraftstation.
– Det här kan vara sista chansen. Marken vid graven har eroderat. Under åren har älvbrinken förflyttat sig allt närmare stensättningen, förklarar avdelningschef Nils Harnesk.
Rödockra är en slags järnförening, som användes i forntiden för kroppssmyckning. Den röda färgen symboliserar liv och död. Den användes vid gravsättningen för att täcka den döde och markera gravplatsen.
Utgrävningen av rödockragraven sker i augusti. Bland annat hoppas arkeologerna att kunna tidsbestämma fynden.
– Dagens analysmetoder ger oss möjlighet att berätta mer om hur norrbottningar levde på förhistorisk tid, säger Nils Harnesk.
Norrbottens museum är engagerad i ytterligare tre stora sommarprojekt. Utgrävningen vid Silbojokk har pågått sedan 2015 och kan vara inne på sitt avslutande år. Förra årets omhändertagande av mänskliga kvarlevor vid silvergruvans begravningsplats fick ställas in på grund av högt vattenstånd, men i juni hoppas projektledaren Åsa Lindgren att arbetet kan återupptas för att kartlägga de återstående gravplatserna.
I sommar är museet fortsatt engagerat i fjällinventeringen av smältande glaciärer och permanenta snöfläckar, sannolikt i Abisko-området. Inventeringen av arkeologiska föremål som frilagts av smältande glaciärer startade förra sommaren och resulterade bland annat i en funnen skidspets, märgkluvna ben och andra föremål.
Det kommer också att göras en inventering av området som berörs av den kommande kraftledningen mellan Gällivare och Porjus. Fyra-sex arkeologer deltar i sökande efter bland annat gamla boplatser.