Den långa pandemin har begränsat tillvaron på många sätt. Till exempel har statsråd och andra politiker inte kunnat resa och delta i möten runtom i landet på samma sätt som tidigare. Istället har de fått nyttja Zoom, Teams och andra digitala mötesverktyg för att hålla kontakt med medborgarna.
Men nu, när restriktionerna lättar, kan partiföreträdarna på nytt vara på plats och delta i aktiviteter från Ystad i söder till Kiruna i norr.
Just nu duggar statsrådsbesöken också tätt i Norrbotten. Ministrarna framstår närmast som kalvar på grönbete, när de nu återigen får chansen att träffa folk.
30 mars hade Luleå tekniska universitet besök av utbildningsminister Anna Ekström. 29-30 mars befann sig försvarsminister Peter Hultqvist i Kiruna. Torsdag 31 mars åkte både näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och EU-kommissionären Frans Timmermans till Luleå för att spana in Hybrits pilotanläggning.
5 april återvänder Thorwaldsson till Norrbotten för att träffa företrädare för skogsindustriföretaget Billerud-Korsnäs samt besöksnäringen i Kalix. 9-10 april deltar energiminister Khashayar Farmanbar på Socialdemokraternas distriktskongress i Piteå.
Enligt uppgift kommer även civilminister Ida Karkiainen, infrastrukturminister Tomas Eneroth och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att delta vid olika sammankomster i länet under den närmaste månaden.
Det är bara för Norrbotten att tacka och ta emot.
Just nu går det väldigt bra för norra Sverige. Arbetsmarknaden är urstark. Näringslivet växer. Men företagen och marknaden fixar inte allt på egen hand. Det krävs även ett politiskt engagemang och ett antal samhälleliga insatser för att underlätta expansionen i regionen.
Det behövs arbetsmarknadsutbildningar, infrastrukturinvesteringar, förstärkta elnät, förenklade tillståndsprocesser m m för att Northvolt, Hybrit, H2 Green Steel, LKAB:s omställningsplan och andra framtidsprojekt ska lyfta. Således behövs också statsrådens engagemang och intresse.
Mycket är redan på gång – icke minst i regeringens infrastrukturplan. Men det behövs ytterligare initiativ. Till exempel är det viktigt att Svenska kraftnät får grönt ljus från regeringen för sitt investeringspaket för att klara de växande elbehoven i norra Sverige.
Enligt Svenska Kraftnät behövs 8,4 miljarder kr för tillgodose de stora effektbehov som uppstår längs övre Norrlandskusten när alla industriprojekt ska förverkligas.
Det vore därför bra om Khashayar Farmanbar och regeringen kunde göra tummen upp för Svenska Kraftnäts ansökan. Varför inte ta tillfället i akt att göra det anslutning till besöket under Socialdemokraternas distriktskongress i Piteå?
Förstärkningarna av elnäten är en av de pusselbitar som behöver läggas på plats för att klara den gröna nyindustrialiseringen i norr.