Renskötare sågar unika reservatet

Han bor bara en mil från kraftstationen – men plågas av strömavbrott. Renskötaren Kjell-Erik Tuolja stödjer Jokkmokk kommuns överklagan av det unika naturreservatet Jiellká Rijmagåbbå.

Strömavbrotten är en plåga för renskötaren Kjell-Erik Tuolja, trots att han bor bara en mil från Porjus kraftstation. Föreskrifter i naturreservatet gör att Vattenfall inte kan renovera elledningen (obs, ej denna elledning).

Strömavbrotten är en plåga för renskötaren Kjell-Erik Tuolja, trots att han bor bara en mil från Porjus kraftstation. Föreskrifter i naturreservatet gör att Vattenfall inte kan renovera elledningen (obs, ej denna elledning).

Foto: Montage

Porjus2019-07-10 10:15

– Jag tycker att kommunalrådet gör helt rätt som tar strid. Det har gått alldeles för långt. De som drabbas av inskränkningar i sina liv är ortsbefolkningen. Myndigheterna ser inte människorna som bor här, säger han.

Som renskötare ser han dock fördelar med att marken skyddas.

– Jo den biten är bra. Men det finns annat som väger åt det negativa.

LÄS MER:Kommunen överklagar unikt reservat

LÄS MER:"Ger en falsk bild"

Det gigantiska reservatet, 377 kvadratkilometer, är beläget mellan Stora och Lilla Lule älv. Kjell-Erik Tuolja bor på södra sidan Stora Lule älv i Tarfekluokta, en mil utanför Porjus mot Ålloluokta till. Hans fastighet står just utanför reservatsgränsen men det gör inte den gamla elledning som står för elförsörjningen.

– Jag skulle gissa att den är från 1960-talet. Jag har haft enorma problem med strömavbrott. Hösten 2017 hade jag 17 strömavbrott, säger han.

Tuolja uppger att Vattenfall för 4-5 år sedan började renovera ledningen men att det blev stopp när man kom in i reservatsområdet.

– Vattenfall fick inte röja ledningsgatan. Och då är det alltså området mellan vägen och ledningen, så det är redan rört i området. Jag har inte sett en enda människa som springer där och tittar på sällsynta växter. Det är absurt.

LÄS MER:Ombud i kylan: "Inte sett ett enda ärende"

Bristerna i strömförsörjningen har gjort att han tvingats köpa in ett reservsystem som klarar 12 volts belysning.

– Jag tycker det är fel att jag ska behöva köpa grejer för tusentals kronor, säger Kjell-Erik Tuolja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om