I sin överklagan anger kommunen att bildandet inte tillkommit i laga ordning eftersom det saknas konsekvensutredning, och att reservatet är oproportionerligt stort.
– Vi anser att beslutsunderlaget är bristande. Området är geografiskt större än de inventeringar som länsstyrelsen hänvisar till. Vi bedömer att det är 20 procent överyta, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).
Området har sedan 1990-talet varit föremål för reservatsbildning. Bland annat har Världsnaturfonden (WWF) krävt att det ska bli reservat.
Det 377 kvadratkilometer stora reservatet, beläget väster om Porjus i ett område mellan Stora och Lilla Lule älv, bildades i slutet av maj.
Länsstyrelsen beskriver Jielkká Rijmagåbbå som ett av de sista vildmarksområdena i Europa. Gamla barrskogar, vidsträckta myrmarker, bäckar och sjöar bildar en mosaik av vacker natur, skriver myndigheten.
Robert Bernhardsson har tidigare tagit strid mot reservatsbildningar, som han anser bakbinder besöksnäringen och det rörliga friluftslivet i Jokkmokk och därmed drabbar tillväxten.
I sin överklagan anger kommunen att de områden som nu är skyddade och som planeras skyddas tillsammans kommer att utgöra 55 procent av kommunens yta, samt att 90 procent av det för besöknäringen extra attraktiva området ovan fjällgränsen kommer vara skyddat.
LÄS MER:"Få myndigheter underlättar för glesbygdskommuner..."
Tidigare kritiserade Bernhardsson länsstyrelsen för att vid bildandet av reservatet Karatj Råvvåive inte medverka till att vägar och färdstråk upprätthålls, vilket försvårar för turismföretagare.
– Vi har fört en diskussion med länsstyrelsen om vikten av att tillgängliggöra de här områdena. Men även i det här beslutet ser man att länsstyrelsen inte har något som helst intresse att göra detta, säger Bernhardsson.
Länsstyrelsens naturvårdschef Per-Anders Jonsson konstaterar att avgränsningen av Jiellká Rijmagåbbås reservat är väl motiverad utifrån de naturvärden som finns i området, och följer avgränsningen för det Natura 2000-område som tidigare bildats.
– I området finns det dock vissa fläckar av små hyggen. Men det går inte att plocka ut dem ur området. I stället ska återställningsåtgärder vidtas och de ska få läka, säger han.
Bernhardsson säger att ni trots dialog motarbetar att områdena blir tillgängliga för besöksnäringen?
– Det får stå för honom. Vi ser positivt på att skyddad natur nyttjas för friluftsliv och hållbar turism, och har plockat ut en del områden i Jiellká Rijmagåbbå där det är lättare föreskrifter med tanke på turism. När det gäller Karatj Råvvåive finns inget beslut om vägar. Däremot har vi sagt att det ur naturvårdssynpunkt inte finns något intresse av att underhålla alla vägar i området. Det innebär dock inte att reservatet förhindrar att de underhålls, säger Per-Anders Jonsson.