I en skrivelse till kommunstyrelsen uppger kommunens naturvårdsombud Tor L Tuorda (MP) att han varken informerats eller fått möjlighet att yttra sig i något av fallen.
– Det här är ett område med enorm dignitet. Kampen för att bilda ett reservat har pågått i 30 år. Anna Lindh var på plats när det blev ett Natura 2000-område. Det är viktigt för ortsbefolkningen. Är det något område som ett naturskyddsombud bör få yttra sig om så är det Jiellká Rijmagåbbå, säger Tor L Tuorda.
Tuorda valdes till naturvårdsombud vid fullmäktige den 10 december. Yttrandet skickades in den 18 december och överklagan gjordes i juni.
LÄS MER: Kommunen överklagar unikt reservat
Hittills har han dock inte rådfrågats i någon annan fråga heller.
– Inte ett enda ärende har jag sett. Jag frågar mig varför funktionen över huvud taget finns om den inte används. Med tanke på de gammelskogsrester som finns i Jokkmokk borde kommunen anställa en kommunekolog eller biolog, eller båda dera. Välutbildat folk som kan de här viktiga frågorna, säger Tuorda.
Han får stöd av MP:s gruppledare Henrik Blind.
– Det är en självklarhet att naturvårdsombudet borde rådfrågats i båda fallen. Varför har fullmäktige annars valt ett ombud? Vi kommer att göra ett eget yttrande till regeringen där vi tillstyrker bildandet, säger han.
Tidigare har Blind riktat kritik mot att kommunstyrelsen inte varit delaktig i hanteringen av ärendet.
Att kommunstyrelsen inte informerats om delegationsbeslutet för yttrandet berodde på ett misstag av förvaltningen, orsakat av föräldraledighet och vikariat.
LÄS MER:"Ger falsk bild"
Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) har vidare förklarat att han inte anser att överklagandet är en politisk fråga. Kommunen menar att länsstyrelsens beslutsunderlag är felaktigt, därav överklagan.
Bernhardsson delar inte heller uppfattningen att naturvårdsombudet borde rådfrågats.
– Det här är en strategiskt viktig fråga för kommunen som handlar om att tillgängliggöra skyddade områden. Det här området har redan hög skyddsklass. Det finns ingen anledning att vara orolig. Vår överklagan handlar om att få länsstyrelsen och Naturvårdsverket till bordet för att diskutera tillgänglighetsfrågor.
Bernhardsson fortsätter:
– Vi har försökt ha en dialog tidigare utan framgång. Då tvingas vi ta till de här drastiska åtgärderna. Jag har även haft samtal med markägare i området som berättat att de varken fått vara en del av processen eller fått besked om bildandet. Det är allvarligt.