Det var i onsdags som en enig socialnämnd beslutade att dubbla ersättningen för obekväm arbetstid inom omsorgen i Pajala. Bakgrunden är den skriande bristen på arbetskraft som lett till dyra bemanningskostnader samt att kommunen i våras Lex Sarah-anmäldes av sin egen hemtjänstgrupp.
– På det här sättet når vi många. Inte alla, men de som jobbar kvällar, helger och nätter. De gör en stor uppoffring genom att jobba när andra är lediga, säger Eva Esberg (KD), socialnämndens ordförande sedan april.
Enligt henne omfattas ”all omsorgspersonal inom socialnämnden”, även de som inte är utbildade undersköterskor.
Sjuksköterskor?
– Ja, jag tycker att de också ska ha, om det går att ordna.
Höjningen träder i kraft efter årsskiftet och beräknas kosta 8 miljoner kronor extra. Pengar som läggs in i 2025 års budget. Samtidigt bedöms sociala sektorn gå 30 miljoner back i år.
– Förhoppningen är att vi i dessa tuffa tider ska kunna betala åt oss själva i stället för åt bemanningskonsulter som kostar 2,7 gånger mer. I år bidrar bemanningsundersköterskorna till underskottet med 15 miljoner. Så det är inte små pengar, säger Eva Esberg.
Hon hänvisar till att 12 miljoner ”finns att ta” när avtalen med de uppmärksammade chefskonsulterna inom individ- och familjeomsorgen löper ut i december i år.
Räcker det här för att personal ska stanna?
– Vi tycker att det är ett jättebra första steg. Men vi måste även jobba med trivseln. En del där är förbättrade scheman. Det jobbas det redan med ute i organisationen. Men sedan behövs tillfälliga boenden till folk som vill komma och jobba. Det är en bromskloss idag, säger Eva Esberg.
Bakom planerna finns en utredning av socialchefen, henne och nämndens vice ordförande.
Redan i november ifjol, när 2024 års budget spikades var tanken att fasa ut inhyrd personal genom att förbättra förhållandena för anställda.
Varför har det tagit tills nu?
– Det går inte att ta ett politiskt beslut och sedan tro att vi bara kan stoppa all inhyrd personal. Verksamheten måste fungera. Då måste man jobba långsiktigt framåt, säger Eva Esberg.
Från fackförbundet Kommunal säger Anna-Karin Drugge att ”vi har försökt få till satsningar på den befintliga personalen, så vi är jätteglada”.
– Jättebra, även om vi gärna sett en ökning på lönen annars också. Det kunde få fler att söka jobb. Nu kanske fler vill jobba storhelger”, säger Julia Aidanpää Ängsund, undersköterska i hemtjänsten i Tärendö.