Akut personalbrist – hemtjänstgrupp anmäler kommunen

Livsviktiga mediciner som missas, äldre och sjuka som inte tar sig ut eller säger bort hemtjänsten för att de ändå inte får hjälp. Personalbristen i Pajala är så akut att kommunen har Lex Sarah-anmälts av hemtjänstgruppen i Tärendö. Samtidigt finns planer på att ta bort all inhyrd bemanningspersonal. "En brukare fick sitt insulin flera timmar för sent", säger undersköterskan Julia Aidanpää Ängsund.

Den akuta arbetsbristen har fått personalen i hemtjänsten i Tärendö att anmäla kommunen. Fr.v. Jenny Ridbäck, Annicka Bohm, Inger Tannerdal,  Julia Aidanpää Ängsund, Ulla-Britt Svanlöv och Sofia Persson.

Den akuta arbetsbristen har fått personalen i hemtjänsten i Tärendö att anmäla kommunen. Fr.v. Jenny Ridbäck, Annicka Bohm, Inger Tannerdal, Julia Aidanpää Ängsund, Ulla-Britt Svanlöv och Sofia Persson.

Foto: Maria Engström-Andersson

Tärendö2024-03-19 12:05

Hon och kollegorna har samlats för lunch i grupptjänstlokalen i Tärendö. Under tiden packas maten som ska köras ut till brukarna. Gemensamt beskriver gruppen en arbetssituation som har varit hårt ansträngd i flera år. Men som de nu anser är så illa att säkerheten riskeras för både brukare och personal. 

– Beviljade insatser som städ, dusch och tillsyn får ställas in för att vi inte hinner med. Ibland måste anhöriga ringas ut. Men största oron är att stressen ska leda till allvarliga missar, som med läkemedlen, vilket också har hänt, säger Julia Aidanpää Ängsund.

undefined
"En brukare fick sitt insulin flera timmar för sent", säger Julia Aidanpää Ängsund. T.h. Ulla-Britt Svanlöv.

De tillägger att genomförandeplaner inte hunnit göras till brukarna, att dokumentationen blir lidande och att stressen gör dem själva till trafikfaror. 

– Och vad betyder det för de äldre när de sociala aktiviteterna måste dras in, frågar sig undersköterskan Annicka Bohm. 

För att situationen överhuvudtaget ska gå att få ihop krävs mycket övertid. 

– Efter en hel dag kan det bli ett extra pass på kvällen. Dessutom har vi beredskap. Klockan tre i natt fick jag till exempel en utryckning, säger Julia Aidanpää Ängsund, som upplever att hon har svårare att orka med allt hemma och oftare blir sjuk – något hon kopplar ihop med den stora arbetsbördan. 

undefined
"Ska gruvlönerna kunna matchas krävs högre löner, säger undersköterskan Robert Rydén och får medhåll av Jenny Ridbäck.

Grunden till problemen menar hon och de andra är Pajalas stora personalbrist. 

– Men läget förvärras av att vår enhetschef inte sitter här utan inne i Pajala, säger undersköterskan Jenny Ridbäck.

 Två av de elva tjänsterna är vakanta medan ytterligare två är obemannade.

– Fyra vikarier har gått över till gruvan. Lönerna och arbetstiderna är ju mycket bättre där, säger Jenny Ridbäck. 

undefined
Undersköterskorna Annicka Bohm och Jenny Ridbäck i hemtjänsten i Tärendö är oroliga för hur det ska bli till sommaren när personalbristen redan är akut.

Innan årsskiftet aviserade politikerna ett stopp för dyr, inhyrd bemanningspersonal för att klara Pajalas tuffa ekonomiska läge. Höjda löner skulle locka fler fast anställda. 

– Men nog har vi inhyrd personal. Annars skulle det aldrig gå, säger Julia Aidanpää Ängsund.

Några lönehöjningar utöver de 400 kronor extra kronorna per månad som utlovades till kommunens undersköterskor i samband med valet har de inte sett till. 

– Ska gruvlönerna kunna matchas krävs att en nolla läggs till, minst, säger Robert Rydén.

undefined
För att situationen överhuvudtaget ska gå att få ihop krävs mycket övertid.

Utöver fler anställda tror han och de andra att läget kunde underlättas med mer samarbete mellan de olika hemtjänstgrupperna. Men inte med en hopslagning då grupperna har stora geografiska områden.

Hur reagerar de gamla på läget? 

– Man märker att de är oroliga. Flera har också sagt sin bort sin hemtjänst för att vi ändå inte hinner städa, säger Jenny Ridbäck. 

Värsta konsekvensen hittills? 

– En brukare fick sitt insulin flera timmar för sent. Den personal som skulle dit hade blivit sjuk, ingen ny hade kallats in och ingen här visste om det, säger Julia Aidanpää Ängsund.

Kan gamla och sjuka som bor hemma behöva flyttas till boenden om de inte får nog med hjälp? 

– Det finns ju inga tomma platser på boendena. Sedan kan man inte flytta folk mot deras vilja, säger Julia Aidanpää Ängsund.

Nu fasar kollegorna för sommaren. 

– Hur blir det under semestrarna om det är så här nu, säger Aidanpää Ängsund.

Kommunen utreder just nu om gruppens Lex Sarah-anmälan ska lämnas vidare till IVO. 

– Arbetsbristen i omsorgen i Pajala är absolut allvarlig. Därför ser vi över hur vi ska kunna behålla och locka fler anställda. Bland annat utreds olika förmåner, säger socialchefen Carin Johansson.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!