Rantakyrö: "Det är ett fult spel"

Under söndagen presenterade valberedningen tio namn som kandiderar till kommunalrådsposten i Pajala.

Foto: Kurt Engström

Pajala2016-12-19 23:39

I en intervju med NSD under måndagen så berättade en av kandidaterna, Jan Larsson, om varför han tackat ja till att kandidera till posten.

– Jag har nominerats av fyra-fem förnuftiga människor, som vet vad uppdraget innebär. Därför tackar jag ja till att kandidera, säger Jan Larsson.

Läs mer: Han vill bli Pajalas kommunalråd

I samma veva riktar Jan Larsson kritik mot Harry Rantakyrö, Pajalas före detta kommunalråd som i november i år meddelade att han lämnar politiken.

– Jag var en mentor för Harry, försökte hålla ut. Men han hade för lite kunskap om vad det innebar, vad man behövde göra. Det fungerade inte.

I sin tur vill Harry Rantakyrö kommentera och dementera påståendet.

– Han har aldrig varit min mentor. Det är så fruktansvärt fult att gå och säga att jag är okunnig, säger Harry Rantakyrö.

Milt uttryckt fortsätter den politiska turbulensen oförminskad styrka i Pajala. Och det blir än tydligare att det är två falanger inom Socialdemokraterna som har svårt att enas. Byarnas representanter mot centralorten.

– Det är en sak om vi tycker olika i frågan om centralisering. Han kanske går ut så här för att jag inte köpte tänket med att allting ska centraliseras. Hela kommunen måste leva och det är det som jag har haft som utgångspunkt.

Läs mer: Debatt: "Bråken skadar S"

Varför tror du att Jan Larsson går ut och säger det här?

– Det är väl något taktiskt till valet att lyfta upp sig själv. Men det är fel sätt att göra det. Istället borde man sätta örat mot marken och lyssna på vad invånarna i kommunen säger snarare än att spy galla och skit.

Vilken kandidat stödjer du?

– Ja, det finns bra kandidater i gänget om man tittar där. Bland annat Ulrica Hammarström är duktig. Jag tror att det är viktigt att man tar någon som inte är befläckad på något sätt. Att man inte har varit med i den här svängen. Det behöver komma något helt och hållet nytt namn.

Någon helt ny i politiken kanske inte helt ultimat?

– Nej, men nog lär man sig bara man får rätt sällskap runt omkring sig också. Inte sådana här som baktalar och spelar eget spel i kulisserna, det är ingenting att ha. Det var därför jag kände att "nu lägger jag av", när jag fick höra om hemliga möten bakom min rygg. Då är man inte ärlig mot varandra.

Han tillägger:

– Det som Janne gör nu, det är så fult gjort. Det tjänar han nog inte själv på. Jag tar det som personligt och jag kommer att snacka med honom när vi ses nästa gång.

Vad kommer du att säga?

– Ja, han får förklara hur han tänkt sig. Jag har aldrig snackat skit om någon människa. Jag tar det som ett grovt påhopp utan grunder överhuvudtaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!