Vid 13-tiden i dag, måndag, håller Harry Rantakyrö presskonferens i Pajala men redan nu är det känt att han avgår som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.
– Beslutet har vuxit fram under en tid.
Läs mer: Både Harry Rantakyrö och Åke Johdet avgår
Den utlösande faktorn bakom beslutet var de negativa reaktionerna kring hans utspel om ett mer decentraliserat Pajala, ett "DC Pajala", som Harry Rantakyrö menar missförstods av tunga S-profiler som avhopparen Johny Lantto.
– Jag försökte visa på att man kan hitta extern finansiering och hjälpa byaföreningar. När inte det faller i god jord hos partikamrater och man har olika syn... Johny Lantto sa att ”det var droppen som fick bägaren att rinna över”. Jag känner precis samma, säger Harry Rantakyrö.
Varför har du missförståtts?
– Det står skrivet i stjärnorna. Men jag är inte den kraft som kan lappa ihop partiet just nu och få alla att dra jämnt. Nu får någon annan ta över.
Hur omfattande har missnöjet gentemot dig varit?
– Svårt att säga. Jag har träffat både fullmäktigegruppen och arbetarekommunens styrelse i förra veckan. Hos arbetarekommunen har jag stöd, men i fullmäktigegruppen sviktar det.
Formellt blir Harry Rantakyrö kvar som kommunalråd en viss tid framåt.
– Jag lämnar inte på en gång utan kommer att sitta kvar som kommunalråd fram till årskiftet, eventuellt en bit in i januari. Däremot kommer jag inte sitta i någon fullmäktigegrupp.
Du kommer alltså att fortsätta söka annan valsamverkan, nu när Vänsterpartiet har lämnat samarbetet?
– Jag kommer att försöka hitta lösningar. Antingen hittar vi en ny samverkanspartner eller så får vi köra vidare i minoritet och förhandla oss fram.
Läs mer: V bryter samarbetet med S
Läs mer: Rantakyrö: "Mycket beklagligt"
Läs mer: Tung S-profil hoppar av uppdraget
Harry Rantakyrö, en gång stridbar fackordförande inom IF Metall i Malmfälten, har suttit som kommunalråd i Pajala i drygt två år och tiden har varit tuff i skuggan av gruvkonkursen i Kaunisvaara och den infekterade skolfrågan, med beslutet att bussa skolelever från Junosuando och Tärendö till skola i Pajala.
– Det blev inte alls som jag hade tänkt. När jag tillträdde var vi uppe och nosade på högkonjunktur, med ett av Europas hetaste industribyggen, men rekylen var tung när gruvan konkursade.
Under de ljusa åren kring 2010, när gruvan togs i bruk, menar Harry Rantakyrö att Pajalas dåvarande styrande politiker – däribland kommunalrådet Bengt Niska – avvaktade med alla tuffa besparingar inom kommunen.
– Man lät bli att ta alla negativa beslut då. I stället var det något jag fick ta itu med när jag klev in. Ta skolorna och hela den biten. Och som lök på laxen brann hela företagshotellet ner förra februari...
– Jag hade ju hellre fortsatt att jobba för att rädda gruvan, än att sitta med skolfrågan och alla interna strider. Som kuriosa är det lustigt att malmpriset börjar stiga igen, nu när jag tar beslutet att lämna…
Hur vill du summera dina år som kommunalråd?
– Det har tagit hårt. Man har ett annat liv också, jag kan inte offra min hälsa på detta.
Hur ser du på din framtid?
– Det finns saker att göra men det blir inget mer politik. Den biten lämnar jag åt sidan nu.
Blir du kvar i kommunen?
– Absolut. Jag lämnar inte Pajala. Dagen jag gör det, då flyttar jag in i en ”etta med jordvärme”. Jag vill fortsätta jobba för bygden, säger Harry Rantakyrö.