Gruvan i Kaunisvaara skulle bli början på en ny tideräkning för Pajala. Tornedalskommunen, som präglats av nedgång under flera decennier, skulle få uppleva jobb och ekonomisk tillväxt.
”Pajalas nya kännetecken är leendet”, sa dåvarande S-kommunalrådet Kurt Wennberg när jag besökte honom och det expanderande gruvområdet i början av 2012.
Fyra år senare är bilden totalförändrad. Kraschen för gruvbolaget Northland har krossat allt positivt som byggts upp under de senaste åren.
Det handlar om en jättesmäll för en kommun med bara drygt 6000 invånare.
Totalt beräknas jobben för 1 500 personer vara direkt eller indirekt beroende av om gruvan är igång eller inte.
Det är enormt många arbetstillfällen för en liten kommun som Pajala.
Det är lika allvarligt som om 200000 jobb skulle försvinna i Stockholm!
Konsekvenserna är tydliga och slår hårt mot allt lokalt samhällsliv.
Nu är det inte längre tal om att planera för befolkningstillväxt och en växande arbetsmarknad.
Nu gäller istället motsatsen. Nu handlar det om att anpassa den kommunala kostymen till minskade befolkningstal.
Underlaget krymper för skolor, badhus och andra kommunala verksamheter i en redan hårt ansatt glesbygdskommun. Det är ingen lätt situation för kommunstyrelse och kommunfullmäktige.
Det väntar i princip bara tuffa och obekväma beslut, oavsett vem som håller i rodret.
Tyvärr upprepar sig nu även det gamla mönstret att när krubban är tom så bits hästarna. Under det senaste året har vi upplevt växande spänningar och motsättningar inom det styrande socialdemokratiska partiet i Pajala.
Det har blivit en ordentlig röra av allting. Enskilda medlemmar, arbetarekommunens styrelse, fullmäktigegruppen och kommunalrådet har varit i luven på varandra.
Under måndagen kom även beskedet att Harry Rantakyrö och Åke Johdet nu lämnar posterna som kommunalråd respektive ordförande för arbetarekommunen i Pajala.
Nu väntar ett grannlaga arbete för dem som är kvar i ledande ställning i partiet och kommunen.
Dels handlar det om att återupprätta anseendet och regeringsdugligheten hos den lokala socialdemokratin. Ett är nämligen säkert: Väljarna kommer inte att ge S förtroendet om partiet präglas av interna bråk och det råder oklarhet om den politiska kursen.
Dels handlar det om att försöka undvika att Pajalapolitiken på nytt förvandlas till en gnällig jämmerdal utan hopp och framtid.
Mitt i alla tuffa besparingsbeslut gäller det även att våga peka ut och prioritera några framtidsprojekt.
Till exempel kan turismen ha potential att växa. Titta bara på besöksnäringens betydelse för grannkommunen Kolari i Finland. Turister från när och fjärran söker sig till lilla Kolari – och det som är möjligt där borde vara möjligt även på andra sidan gränsen i Pajala.
Snö, mörker, kyla, fina vårvinterisar, skidspår, skoterleder, älvar, skogar, fina upplevelser och vacker natur kan locka fler besökare till regionen.
Men det går absolut inte att vara naiv och blåögd i ett kärvt läge.
Den bistra realiteten är att Pajala just nu är en kommun som krymper – och det kan inga ansvarskännande lokalpolitiker bortse ifrån.