Löneutvecklingen för medicinska sekreterare går sakta

Medicinska sekreterare i Norrbotten har näst sämst löneutveckling i hela landet. "Flera av våra medarbetare känner nu att de varken har tryggheten i organisationen eller en tillräcklig löneutveckling, då lämnar man", säger Per Vestin, ordförande för facket Vision.

Regionråd Kenneth Backgård (SJVP) säger att den nya strategin ska säkra lönenivåerna för alla inom hälsa och sjukvård.

Regionråd Kenneth Backgård (SJVP) säger att den nya strategin ska säkra lönenivåerna för alla inom hälsa och sjukvård.

Foto: Petra Älvstrand

Norrbotten2022-05-16 10:00

Medicinska sekreterare i Norrbotten har näst sämst löneutveckling i landet, det enligt en artikel i fackförbundet Visions tidning.

Malin Tjernström, som flera gånger tidigare varit kritisk till Region Norrbottens löneutveckling och satsningar för medicinska sekreterare har flaggat för att Norrbottens län har näst sämst löneutveckling för yrkesgruppen sett till hela landet. 

– Det skulle nog krävas lite mer väsen för det. Det är ju som Per Vestin sa i en annan artikel jag var med i att det är nog bara politiker som kan kalla några hundralappar per person för en lönesatsning, säger Malin Tjernström. 

Per Vestin, ordförande för facket Vision i Norrbotten ser flera faktorer, lönen inkluderat, som påverkat upplevelsen av arbetsmiljön.

– Sedan omorganisationen känner färre medlemmar trygghet, man har fått helt andra arbetsuppgifter och det, i den samlade bedömningen leder till risken att fler väljer att byta jobb, säger han. 

Vidare säger han att Region Norrbotten inte upplever samma typ av utomstående konkurrens vad gäller, exempelvis, medicinska sekreterare, och därmed följer inte lönerna riktigt med. 

– Regionen är inte den arbetsgivare som betalar bäst och det är bättre löner i den privata sektorn. Regionen äger ju på det sättet sin egen löneutveckling, men det är klart att till slut lackar man ur som anställd och väljer att byta jobb.

Men, Per Vestin tror också att den låga placeringen kan bero på andra faktorer.

– Ja, just den statistiken stämmer inte med min verklighet. Det kanske rör yrkesgruppen och inte individuella anställda. Då påverkar pensionsavgångar och nyanställningar statistiken i löneutvecklingen. När välbetalda anställda slutar och istället nyanställer vi någon på en lägre lön.

Regionråd (SJVP) Kenneth Backgård är medveten om yrkesgruppens placering, vilket är en av anledningarna till den lönesatsning som blivit kritiserad, bland annat av Malin Tjernström.

– Många yrkesgrupper har låga löner och för att motverka det är en del av en strategisk plan som ska antas att all personal inom hälsa och sjukvård ska ha en lönenivå som minst ligger på ett rikssnitt, förklarar han.

Den strategiska planen väntas att bli antagen i juni 2022 och därefter kommer den börja tillämpas praktiskt i verksamheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!