I februari skrev hon ett öppet brev till Region Norrbotten. Malin Tjernström som arbetar som medicinsk sekreterare, hade fått nog av löner som hon och hennes kollegor inte känner ger rättvisa till det jobb de utför inom vården.
– Vi började prata om det på vårt APT-möte och jag drog väl igång ett brandtal, men jag fick mycket positiv feedback på det och såg att vi är fler kollegor som känner såhär, så då började jag rådda i det som blev brevet jag skrev, förklarar hon.
I brevet trycker Malin Tjernström på att tjänsten som medicinsk sekreterare innefattar många arbetsuppgifter så som dokumentation, systembehörigheter, receptionsarbete och mycket mer. Men att Region Norrbotten inte möter upp deras arbete med lönerna.
Hon tycker inte heller lönerna ökar tillräckligt för dem som arbetat inom regionen i flera år, men konstaterar att de sakta går framåt för nyanställda.
"Ett tydligt exempel är två av mina kollegor: Den ena är nyligen examinerad och nyanställd. Den andra har jobbat inom regionen i över sju år och har engagerat sig i olika projekt på arbetsplatsen. Lönerna? Den nyexaminerade kollegan har 100 kronor mer i månadslön", skriver Malin Tjernström i sitt öppna brev till regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson och regionråd Kenneth Backgård.
– Jag hade velat ta med Anna-Stina och Kenneth på en arbetsvecka för mig. De kan komma och praoa och i slutet av veckan, se mig i ögonen och säga att jag har tillräckligt med lön, säger hon.
Den nationella medellönen för en medicinsk sekreterare landar på 28 000 kronor för kvinnor och 27 300 kronor för män. I regionen för övre Norrland ligger medellönen för kvinnor på 27 300 kronor och för män 26 300 kronor.
Malin Tjernström vill belysa att yrkesrollen som medicinsk sekreterare är en viktig del av vården även om den är okänd för många.
– Vi gör väldigt mycket och skulle vi resa oss upp och gå skulle allt sluta funka. Ett konkret exempel jag kan ge är att läkares behörighet till system hade försvunnit och läkarna hade inte haft möjlighet att genomföra deras arbetsuppgifter.
Regionen efterlyser medicinska sekreterare med utbildning, något som tar mellan två till tre år beroende på om du studerar på yrkeshögskola eller universitetet.
– Regionen vill ju få utbildade sekreterare men vi får inte betalt därefter och jag godtar inte argumentet att vi inte har sämst löner i landet. Om något betyder det bara att alla löner i landet är för låga, regionerna ska ju sträva efter att vara en attraktiv arbetsgivare men så är inte faktum för Region Norrbotten just nu.
Malin Tjernström trivs med sitt jobb och vill kämpa för att arbetsplatsen ska bli en där fler ska trivas och vara nöjda med sina löner.
– Jag vet att det finns en liten pott till cheferna och det är upp till varje chef vilka kompetenser man väljer att belöna, så jag vet att de inte har så mycket svängrum men det behöver ske en förändring, säger hon och fortsätter:
– Jag vet att det finns många som tänker "men gör ett annat jobb då" och ja, det skulle jag kunna göra men vem ska då göra mitt jobb? Jag är jävligt duktig på det jag gör och jag gillar verkligen mitt jobb. Dessutom så löser det bara problemet för mig, men kärnan kvarstår ju.