"Vi vill samla in 15 000 namn"

Namninsamlingen mot skolnedläggningarna och för en folkomröstning växer. Nu mobilisierar folkinitiativet ytterligare. "Vi vill ha 15 000 namnunderskrifter innan november", säger talespersonen Pontus Johansson.

Pontus Johansson, talesperson för Hela kommunen ska leva och lära, räknar med uppemot 15 000 namnunderskrifter för en folkomröstning. "20 procent av Luleåborna", säger han.

Pontus Johansson, talesperson för Hela kommunen ska leva och lära, räknar med uppemot 15 000 namnunderskrifter för en folkomröstning. "20 procent av Luleåborna", säger han.

Foto: Arkiv

Luleå2019-06-12 17:35

I början av maj tog Hela kommunen ska leva och lära initiativet till namninsamlingen. De har sex månader på sig att samla in tio procent av de röstberättigade Luleåbornas namnunderskrifter, motsvarande drygt 6 000 stycken, och redan efter några veckor var insamlingen uppe i över 3 000 namnunderskrifter.

Läs mer. Nu drar namninsamlingen igång

– Vi har inte bråttom och tänker inte lämna in namninsamlingen bara för att vi når upp till 6 500 namn, utan vi vill vänta till i november och få in så många underskrifter som möjligt, säger Pontus Johansson.

Ett 60-tal inom HKSOL:s arbetsgrupp är ute med namnlistor på gator och torg varje vecka, andra engagerade laddar ner listor själva via Facebook. Inför sommarens alla folkliga tilldragelser och arrangemang mobiliserar folkinitiativet ytterligare.

– Vi blir ett gäng som står på Råneå marknad i helgen och jag var på Svartöstadsdagen förra helgen, samlade in flera hundra namn bara där. Även på Pridefestivalen har vi listor ute.

Reglerna för att samla in namn, adresser och personuppgifter till en folkomröstning är tydligt stipulerade i lagen, inte minst gällande nya dataskyddsförordningen, GDPR.

Pontus Johansson uppger att HKSLOL är väl införstådda med lagstiftningen för att inte göra samma misstag som skolaktivisterna i Haparanda nyligen, då bara 43 av 882 namnunderskrifter godkändes på grund av icke fullständiga personnummer.

Läs mer: Folkomröstningen faller – felaktig namninsamling

– Vi följer alla GDPR:s föreskrifter och är noga med röstlängderna, som de missade också i Haparanda. Alla våra namnunderskrifter hittills är giltiga.

Inför måndagens kommunfullmäktige står det klart att S-initiativet att påskynda folkomröstningen med all sannolikhet röstas ned. Pontus Johansson är samtidigt kritisk till M:s gruppledare Anders Josefssson som menar att ett nej till S-initiativet även innebär att deras namninsamling blir betydelselös.

Läs mer: Förlust för S-förslaget

Läs mer: Niklas Nordström (S) om skolstriden: "Folkomröstning i höst"

Läs mer: Medborgarna om skolstriden: "En utsträckt hand från S"

Läs mer: Extra: M säger nej till folkomröstning

– Anders Josefsson bör kolla upp vad han säger. Klart att fullmäktige inte redan nu kan säga nej till vårt folkinitiativ.

Och oavsett utgången i fullmäktige hoppas Pontus Johansson att fullmäktigepresidiet – Nihad Zara (M), Daniel Smirat (S) och Ina Sandberg (S) – inleder en dialog med folkinitiativet i kommande veckor.

– Vi har väntat oss att de ska höra av sig. Initiativet tillkom ju egentligen för att dialogen har uteblivit tidigare.

Redan nu har såväl S-representanter som Nihad Zara (M) uttryckt att folkinitiativets långa frågeställning (se faktaruta) är för "komplex" och "luddig".

Pontus Johansson öppnar för korrigeringar men understryker att grunden i frågeställningen måste kvarstå.

– Hjärtefrågan är att vi vill ha en ny utredning för den framtida skolstrukturen, som stoppar centraliseringsplanerna.

Folkinitiativet vill inte heller se att detta ställs mot ett hot om skattehöjningar.

– Vi är emot det. En folkomröstning ska handla om "Ja eller "Nej", precis som med högertrafiken eller Brexit, inte om hur ekonomin ska finansieras. Om S vill höja skatten, kan de inte ta det via vårt folkinitiativ.

Hur många namn har ni samlat ihop i november?

– En dröm hade varit 15 000 namn, ungefär 20 procent av Luleåborna, säger Pontus Johansson, HKSLOL.

Fakta/Folkets frågeställning

Partipolitiskt obundna Hela kommunen ska leva och lära har enats om att följande frågeställning ska gälla i deras folkomröstning, utifrån den namninsamling som sker just nu.

"Tycker du att kommunen ska stoppa pågående centralisering och stordrift av skolan/förskolan, avbryta planerade åtgärder inom "Framtidens skola" och andra beslut enligt centraliseringsprincipen för att istället ta fram en ny utvecklingsplan för Luleås framtida skolstruktur som utgår från alla barns behov, lärarnas arbetsmiljö, som beaktar landsbygds- och klimatperspektivet och som inte styrs av centraliserings- och stordriftsprinciper?”

Källa: Norrbottens Media

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om