För några veckor sedan avslöjade vi att Socialdemokraterna ville föregripa medborgarinitiativet Hela kommunen ska leva och lära och deras namninsamling, genom att själva föreslå en folkomröstning om skolnedläggningarna och de fortsatta, långsiktiga effektiviseringarna inom kommunen.
Tanken var också att fullmäktigepresidiet – Nihad Zara (M), Daniel Smirat (S) och Ina Sandberg (S) – därefter skulle formulera frågan efter dialog med medborgarna.
LÄS MER: Niklas Nordström (S) om skolstriden: "Folkomröstning i höst"
LÄS MER: Medborgarna om skolstriden: "En utsträckt hand från S"
Men redan i kommunstyrelsen den 3 juni åkte S-initiativet på ett bakslag, då ledamöterna från Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna röstade mot.
LÄS MER: Förlust för S-förslaget
Moderaternas ledamöter avstod från att rösta då men nu står det klart att även de tänker säga nej, vilket innebär att initiativet till folkomröstning går om intet när frågan tas upp i kommunfullmäktige på måndag, den 17 juni.
– Vi har tagit en ordentlig diskussion inom vår fullmäktigegrupp och som vi ser det har inget ändrats sedan frågan var uppe sist 2015. Vi sa nej då, med motiveringen att folkomröstningar inte ska användas för att riva upp redan fattade beslut i fullmäktige. De ska bara användas inför besluten, som en vägledning, säger gruppledare Anders Josefsson (M).
Han tror inte heller att Socialdemokraternas föreslagna dialog mellan politiken och medborgarinitiativen skulle kunna leda till konsensus.
– Man står i sina skyttegravar och har helt olika frågeställningar framför sig, ser olika mål med dem. Att då dra igång en "luddig" folkomröstning till en väldigt stor kostnad för kommunen – det talas om tre miljoner kronor – tycker inte vi är bra. Därför säger vi nej till folkomröstning generellt i den här frågan.
Ni är eniga inom M:s fullmäktigegrupp gällande detta?
– Absolut. Folkomröstning är inget bra demokratiskt verktyg. Vi har en parlamentarisk demokrati och vi politiker ska ta de tuffa besluten. Sen får Luleåborna betygsätta oss vart fjärde år. Vi kan inte folkomrösta i alla svåra frågor.
Frågan är vad detta innebär gällande folkinitiativets namninsamling, som kan pågå ändra fram till sent i höst, med syfte att få ihop totalt drygt 6 000 namn för att få tillstånd en folkomröstning.
Anders Josefsson (M) hävdar att även detta initiativ faller, om fullmäktige redan på måndag röstar nej till Socialdemokraternas initiativ.
– De kan samla in hur många namn de vill, men det hjälper inte. Om fullmäktige röstar nej, då blir det ingen folkomröstning överhuvudtaget.
Men borde inte frågan tas i fullmäktige på nytt, om de faktiskt lyckas samla in över 6 000 namn?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag tror inte det, för om fullmäktige säger nej nu då borde det vara det som gäller. Det får i så fall utredas vidare, säger Anders Josefsson, Moderaterna.
Enligt Sveriges riksdag är folkomröstningar i kommuner alltid rådgivande. Om tio procent av de som har rätt att rösta i en kommun begär det – alltså över 6 000 namnunderskrifter i Luleå – måste kommunfullmäktige pröva om en folkomröstning ska hållas.
Men om två tredjedelar av ledamöterna i fullmäktige sedan röstar nej till initiativet blir folkomröstningen inte av.
Vi söker fler kommentarer!