Norrbottens Media kunde i onsdags avslöja att Socialdemokraterna planerar för en folkomröstning om de fortsatta, långsiktiga effektiviseringarna inom kommunen.
Läs mer: Avslöjar: Klart med folkomröstning om skolan
I dag bekräftar Niklas Nordström (S), kommunalråd, att partiet vill föregripa medborgarinitiativet Hela kommunen ska leva och lära och deras namninsamling, som redan är uppe i över 2 000 namn.
Socialdemokraternas fullmäktigegrupp beslutade därför, under torsdagen, att de ska föreslå att kommunfullmäktige den 17 juni prövar frågan om en folkomröstning principiellt.
– Det finns stor sannolikhet att det blir en folkomröstning genom namninsamlingen. Vi räknar med att de samlar in över 6 000 namn, precis som förra gången. För att vinna tid vill vi därför väcka frågan i fullmäktige om en folkomröstning ska genomföras, eller inte, säger Niklas Nordström till Norrbottens Media.
Niklas Nordström menar att folkinitiativets egen frågeställning (se faktaruta) inte kan användas i en folkomröstning.
– Den innehåller så många olika delar, är för oprecis och omfattande. Ska vi rösta om landsbygd eller skola och så vidare?
Efter beslut i fullmäktige ska formerna och frågeställningen i folkomröstningen tas fram i en dialog mellan kommunfullmäktiges presidium, under ledning av Nihad Zara (M), partiernas gruppledare samt Hela kommunen ska leva och lära.
– Jag ska inte själv sitta i dialogen, utan enligt kommunallagen är det presidiet som ska göra det, säger Niklas Nordström.
Och kommunalrådet menar att frågeställningen i omröstningen även måste innefatta skattehöjningar som alternativ, eftersom partiet anser att frågan är mer komplex och handlar om mer än omstrukturering av skolan.
– Om inte vår policy angående det fortsatta budgetarbetet och effektiviseringarna i kommande år – som en majoritet av fullmäktige ställde sig bakom i mars – är gällande, då är det skattehöjningar som gäller i stället. Därför måste den konsekvensen också tydliggöras i en folkomröstning.
Accepterar medborgarinitiativet en sån frågeställning?– Vi måste sätta oss och resonera om det. Allt som innebär avsteg från det budgetbeslut fullmäktige tog, kommer kosta pengar – och då uppstår frågan: var ska pengarna tas ifrån?
Först efter dialogen mellan de olika parterna, kan fullmäktige ta ställning till hur folkomröstningen kan genomföras mer i detalj. Detta beslut hoppas Niklas Nordström kan ske tidigt i höst.
– Vi måste hålla tempo i detta. I november tar vi beslut om budget och skattesatser. Folkomröstningen behöver därför genomföras under hösten.
Om dialogen med folkinitiativet strandar, kan det bli två folkomröstningar då?– Så kan vi inte ha det. Poängen är att vi ska kunna hitta en väg framåt. Jag måste utgå från att alla vill det, även de som samlar in namnen.
Bland bybor och andra engagerade medborgare finns redan spekulationer om att S härmed vill ställa byar och stadsdelar mot varandra – eller landsbygdens överlevnad mot stora skattehöjningar.
– Jag tycker att det är onödigt att se konspirationer och dolda agendor. Möt detta i en dialog i stället, säger kommunalrådet.
Själva folkomröstningen beräknas kosta tre miljoner kronor i skattemedel.
– 400 personer ska aktiveras för att genomföra ett val, med alla valkretsar, vallokaler och liknande. En stor apparat. Valmyndigheten kräver också en planeringstid på ett antal månader för att genomföra en folkomröstning, säger Nordström.
Samtidigt pågår överklagandeprocessen parallellt, och det är ännu högst ovisst om de sex nedläggningsdrabbade skolorna verkligen kan stänga i höst.
– Den processen äger sitt eget liv. Om vi inte kan gemonföra dem, då kommer barn- och utbildningsförvaltningen tvingas hantera personalminskningar.
Är det rimligt att lägga ned skolor innan skolomröstningen?– Vi kan inte stanna upp kommunens verksamhet på grund av den. Det gör vi inte inför allmänna val heller, säger kommunalråd Niklas Nordström, Socialdemokraterna.