Vi har tidigare rapporterat om det utbredda missnöje som finns bland undersköterskorna på Sunderby sjukhus. Det handlar dels om att veckoarbetstiden för nattundersköterskor är längre än för sjuksköterskor, dels om att regionen gjort satsningar på lönetillägg och extra övertidsersättning för sjuksköterskor men inte för inte för undersköterskor.
Det senaste beskedet från undersköterskorna och Kommunal är att det hädanefter blir nobben vid alla erbjudanden om övertidsarbete.
Läs mer: Vårdupproret: "Det sliter på mig"
Läs mer: Undersköterskor säger nej till extraarbete
Men Ulrika Sundquist tycker inte att regionen gör fel som riktar satsningarna mot sjuksköterskor.
– Det vi har gjort utöver avtalen är riktat mot att minska inhyrningen. Vi har inte inhyrda undersköterskor, men vi har inhyrda sjuksköterskor och läkare, säger Sundquist.
Från september till november har antalet öppna vårdplatser på Sunderby sjukhus minskat med ungefär 20 procent i samband med hyrstoppet för sjuksköterskor. Under året har regionen infört ett lönetillägg på 2 500 kronor i månaden för sjuksköterskor i dygnet runt-verksamhet på sjukhusen. I vinter får sjuksköterskor upp till 1 300 kronor extra per övertidspass.
– Det handlar om att öppna fler vårdplatser. Vi måste få till flödet på sjukhuset för att klara utmaningen vi har den här årstiden.
Hur ser du på att undersköterskorna tycker att de hamnar i kläm?– Självklart har jag tagit del av det och jag förstår, men det här är stimulansåtgärder för att minska beroendet av inhyrd personal.
När det gäller skillnaden i veckoarbetstid för nattpersonalen hänvisar Sundquist till att grupperna har olika fackförbund och olika avtal.
– Det är olika avtalsrörelser och måste drivas där.
Ser du något problem med att personal som jobbar sida vid sida har olika arbetstid?– Som arbetsgivare hade det väl varit enklare om alla hade samma avtal, men så ser inte den svenska modellen ut.
Även om det i nuläget inte råder någon stor brist på undersköterskor kommer situationen att förvärras de kommande åren, med stora personalavgångar i yrkesgruppen. Ulrika Sundquist anser att regionen tar höjd för det.
– Vi jobbar med att utveckla karriärvägar för undersköterskor. Jag är själv ordförande i vård- och omsorgscollege i Norrbotten eftersom jag tycker det är så otroligt viktigt att vi har en bra undersköterskeutbildning. Men det här handlar inte om det, det handlar om att minska inhyrning, och vi får inte blanda ihop det.
Men åtgärderna ger ringar på vattnet och undersköterskorna tycker att de glöms bort.– Jag tycker inte att de har glömts bort. Avtalsmässigt har det varit en historiskt stor satsning riktat mot undersköterskor under den här avtalsperioden. Men jag säger fortfarande att det är viktigt att hålla isär det. Stimulansåtgärderna är mot grupper med stor inhyrning och det har vi inte bland undersköterskor.