Vårdupproret: "Det sliter på mig"

Kommunal i Norrbotten kraftsamlar för att de nattarbetande undersköterskorna ska få kortare arbetstid. "Vår vila är lika viktig", säger undersköterskan Erika Carlberg.

Lena Vikberg tror att regionen skjuter sig i foten genom att inte göra samma satsningar på undersköterskor som på sjuksköterskor.

Lena Vikberg tror att regionen skjuter sig i foten genom att inte göra samma satsningar på undersköterskor som på sjuksköterskor.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2018-12-18 07:00

Vi har tidigare rapporterat om det utbredda missnöje som finns inom Kommunal och de undersköterskor som jobbar natt. Detta eftersom Vårdförbundet har träffat ett lokalt avtal som innebär att de nattarbetande sjuksköterskorna har 32 timmars arbetsvecka, medan undersköterskorna jobbar 36,5 timmar.

– På tio veckor jobbar vi 40 timmar mer, sade en undersköterska i en artikel vi publicerade den 28 november.

Läs mer: Undersköterskor i uppror

Kommunal har under de senaste veckorna gått på offensiven med kravet att nattundersköterskorna ska ha samma veckoarbetstid som sjuksköterskorna. Fackförbundets medlemmar har utsett en arbetsgrupp som jobbar med frågan och ett brev har skickats till både politiker och tjänstemän. På måndagen träffade gruppen avgående regionråden Anders Öberg (S) och Glenn Berggård (V) för ett möte.

Arbetstiden beskrivs av arbetsgruppen som en fråga om rättvisa.

– Det är inte lika roligt att gå till jobbet längre, för man bedöms inte lika. Jag är inte lika viktig, säger Erika Carlberg.

Hon gratulerar Vårdförbundet och sjuksköterskorna till ett bra avtal, men säger att den slitsamma arbetsmiljön är kopplad till nattjobbet – inte till yrkeskategorin – och att det därför är rimligt att undersköterskorna har samma veckoarbetstid.

– Vi tycker att vi också har rätt till återhämtning.

Hur slitsam är en vanlig natt?

– Jag kan säga så här: en natt är mellan 6 000 och 16 000 steg. Då kan du tänka dig hur mycket det sliter på mig när jag inte får sova lika mycket och inte ha lika mycket fritid.

Kommunal har räknat ut att de fyra timmarna i veckan är fyra nätter mer på en månad och en månads längre arbetstid på ett år.

– När man inte är utvilad ökar risken för arbetsskador markant. Risken att göra misstag ökar lika markant. Det är två viktiga aspekter som borde rendera i att vi också får minskad arbetstid, säger Maria Lindberg som också är nattundersköterska.

Den skrivelse som skickades till regionledningen har besvarats av HR-direktören Ulrika Sundquist, som hänvisar till att fackförbundet har gjort olika prioriteringar och nått olika framgångar. Till exempel har Kommunals medlemmar kortare arbetstid på vardagar och helger jämfört med Vårdförbundet.

Vårdförbundet prioriterade i sin tur sänkt veckoarbetstid för nattpersonalen i den senaste avtalsrörelsen, medan Kommunal sköt in sig på löner.

"Vilket resulterade i särskilda satsningar", skriver Ulrika Sundquist i svaret till Kommunal.

Anders Öberg poängterar att politikerna inte förhandlar om varken löner eller arbetstid, men han tycker att de som arbetar tillsammans på samma skift borde ha jämlika villkor.

– Utan att föregå avtalsparternas förhandling är det önskvärt att förutsättningarna ser mer lika ut, säger han.

Region Norrbotten har under året gjort flera insatser för att minska sitt beroende av inhyrda sjuksköterskor. Förutom hyrstoppet stod alla partier i somras bakom beslutet att lägga 50 miljoner kronor på en särskild lönesatsning. Under hösten har den tillträdande ledningen fattat beslut om ytterligare 50 miljoner till sjuksköterskelöner.

Lena Vikberg, förtroendevald i Kommunal, anser att det är fel väg att gå.

– Man behöver rekrytera personal till vården över huvud taget. Att skilja på yrkeskategorier kan inte bli bra långsiktigt, säger hon.

Anders Öberg:– Uppenbart att undersköterskorna hamnat i kläm och att vi haft fullt fokus på att stopp på inhyrningen av sjuksköterskor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om