När Region Norrbotten täcker underskott för sina egna hälsocentraler får de privata alternativen i samma kommun ekonomisk kompensation. Regionstyrelsen har beslutat att upphäva systemet från och med 2018, men för 2017 ska ersättning utgå.
Läs mer: Miljonsmäll för privata vårdgivare
Det innebär att tre av länets fyra privata hälsocentraler får dela på drygt 6,3 miljoner kronor, vilket är 2,5 miljoner mer än förra året. Mest – nästan tre miljoner – får vårdcentralen Norrahamn eftersom de nio regiondrivna hälsocentralerna i Luleå tillsammans gjorde ett underskott på 26,5 miljoner.
– Oerhört olyckligt. Det är klart att vi jobbar hårt och gör insatser för att vi inte ska ha de här underskotten för de är inte acceptabla, säger Region Norrbottens närsjukvårdschef Brita Winsa.
Läs mer: Beslut trots högljudda protester
Tillsammans gick de regiondrivna hälsocentralerna i Norrbotten 74,9 miljoner kronor sämre än budget.
– Vårt mål för varje hälsocentral är att ha en budget i balans.
Hur mycket tittar ni på de privata hälsocentralerna?– Vi tittar naturligtvis, inte bara på dem utan över huvud taget på olika sätt att jobba effektivare och smartare och reducera våra kostnader. Även internt, vi har hälsocentraler som klarar sin budget också.
Ola Berg, som är verksamhetschef för privata Norrahamn, är kritisk till regionens hälsocentraler som till skillnad från de privata konkurrenterna inte klarar sina budgetar.
– Går man back 74 miljoner har man misslyckats totalt. Men det värsta är att det upprepas år efter år, säger han.
Han tror att regionen behöver ställa högre krav på sin verksamhet – och ta lärdom av de privata vårdgivarna.
– Ingen av de fyra privatdrivna vårdcentralerna i Norrbotten går back. De borde titta på hur vi jobbar och lyssna på oss. Det finns saker att lära ut.
Läs mer: Fler norrbottningar väljer privat vård
Vi har tidigare rapporterat att fler patienter väljer att lista sig hos de privata hälsocentralerna.
– Naturligtvis vill vi att man ska välja våra vårdcentraler, säger Brita Winsa.
Att fler väljer privata alternativ, är det ett underbetyg för regionens verksamhet?– Man kan inte generalisera så. Klart att det finns väldigt bra privat vård och det är bra jobbat av dem, men vårt mål är att vi ska vara minst lika bra.
De 2,9 miljonerna kommer väl till pass för Norrahamn som är den hälsocentral med störst tillströmning av nya patienter.
– Vi ska investera i kompetensutveckling, i personalen helt enkelt, och se till att utveckla vården. Och så måste vi bygga lite lokaler, vi har en sådan patienttillströmning att vi måste bygga, säger Ola Berg.