Fler norrbottningar väljer privat vård

Allt fler norrbottningar väljer den privata sjukvården. Besöken på länets privata hälsocentraler ökade med mer än tio procent under förra året.

Mindre administration. Läkare ska träffa patienter så mycket det bara går, anser Kirsten Hallman Pettersson.

Mindre administration. Läkare ska träffa patienter så mycket det bara går, anser Kirsten Hallman Pettersson.

Foto: Monica Olofsson

Luleå2018-02-19 17:45

Vi har tidigare berättat att antalet läkarbesök i Norrbotten sjönk under förra året, som en följd av att Region Norrbotten har svårt att bemanna sjukvården.

Men den primärvård som drivs i privat regi visar upp helt andra siffror. Antalet besök på de fyra hälsocentralerna ökade med 10,5 procent under 2017 och på såväl Cederkliniken, Norrskenets hälsocentral och vårdcentralen Norrahamn – som alla tillhör koncernen Praktikertjänst – som Gällivare hälsocentral ökade antalet listade patienter under 2017.

Läs mer: 26 000 läkarbesök försvann

– Varje månad får vi minst 100 nya patienter, säger Ola Berg som är verksamhetschef för vårdcentralen Norrahamn i Luleå.

Situationen är till och med sådan att Norrahamn börjar få lite väl många patienter. Fortsätter Luleåborna att lista sig där i samma takt kan vårdcentralen få problem med personalförsörjning och framför allt med att rymmas i de befintliga lokalerna. Men än så länge är tillgängligheten god.

– Dessutom tror jag att vi har många fler läkarbesök än vad som syns i statistiken, säger Ola Berg.

Saknas tillgång till läkartider bokas patienten ofta hos en sjuksköterska som vid behov ändå hämtar en läkare. Ola Berg tycker att den typen av flexibilitet är viktig eftersom patienterna blir nöjda samtidigt som läkarna bara utför uppgifter där deras kompetens verkligen efterfrågas.

– Vi är väldigt måna om att våra doktorer ska orka. Det måste finnas en tydlig plan för arbetsmiljön och personalens välbefinnande, säger Ola Berg.

Läs mer: Miljonsmäll för privata vårdgivare

Gällivare hälsocentrals vd och ägare Kirsten Hallman Pettersson har sedan verksamheten startade 2011 siktat på att lätta läkarnas administrativa börda. Mötena ska vara så få och så korta som möjligt och alla arbetsuppgifter som inte kräver en läkares kompetens ska utföras av annan personal.

Det ska dels leda till att läkarna får mer tid till att träffa patienter, dels till att Gällivare hälsocentral blir en arbetsplats där läkare gärna vill jobba.

– Tillgången till läkare och hur många besök varje doktor har per dag är det som styr, säger Kirsten Hallman Pettersson.

I SKL:s mätning i höstas hade de privata aktörerna bättre tillgänglighet än Region Norrbottens egna hälsocentraler. För att säkra tillgången till vård i framtiden tycker Kirsten Hallman Pettersson att det är viktigt att privata aktörer får finnas kvar – och att regionerna och landstingen blir bättre både som egen vårdgivare och som beställare av vård från privata utförare.

– Vi måste ha bra vård med bra tillgänglighet och avsikten med den lagstiftning som finns är att konkurrens ska göra alla bättre.

Privata hälsocentraler i Norrbotten

Cederkliniken, Piteå, som hade 12 136 listade patienter 2017. En ökning från 11 742 listade 2016.

Gällivare hälsocentral. Antalet listade patienter ökade från 7 903 till 8 145 under förra året. Läkarbesöken gick från 7 846 under 2016 till 8 362 under 2017.

Norrskenets hälsocentral, Kiruna/Vittangi/Karesuando. Totalt 5 976 listade patienter 2017 jämfört med 5 566 året före.

Vårdcentralen Norrhamn, Luleå. 8 373 listade patienter 2017. 2016 hade vårdcentralen 6 744 listade patienter.

Läkarbesöken i den privata primärvården i Norrbotten ökade från 35 540 till 37 707. Totalt ökade antalet besök hos de fyra hälsocentralerna från 97 270 till 107 472.

Källor: Praktikertjänst, Gällivare hälsocentral.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!