Starka känslor efter S-besked

Svartöstadsskolan öppnas och byskolorna blir kvar. Det är folkinitiativets bild av vad en ny skolutredning skulle komma fram till.

Arga. Mona Nykänen, folkinitiativet, säger att Socialdemokraternas nej till folkomröstning skapat ett enormt raseri i sociala medier.

Arga. Mona Nykänen, folkinitiativet, säger att Socialdemokraternas nej till folkomröstning skapat ett enormt raseri i sociala medier.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2016-10-21 15:54

I veckan har Socialdemokraterna sagt att de avser att rösta nej till en folkomröstning i skolfrågan. Det har upprört många, säger Mona Nykänen, från Hela kommunen ska leva och lära, som initierat namninsamlingen för folkomröstningen.

– Det finns ett enormt raseri i sociala medier och starka känslor från de som skrivit på listorna, säger hon.

Läs mer: S säger nej

Jonas Brännberg (RS) säger att ett folkinitiativ i skolfrågan borde uppskattas, oavsett vilken åsikt man har i sak.

– En folkomröstning en demokratisk ventil när den politiska ledningen har kommit ur fas med opinionen. Den verkliga orsaken för S att säga nej är att de känner på sig att de inte kommer ha stöd för sin linje i en folkomröstning, säger han.

De engagerade i folkinitiativet säger att själva omröstningen i sig inte har något egenvärde.

– Vi skulle gärna slippa en folkomröstning. Den politiska ledningen hade kunnat tolka protesterna: Det finns ett motstånd, vi behöver backa, säger Nykänen.

– Man försöker reducera de 8 000 som skrivit på som att de inte förstått vad de skrivit på. Det är inget annat än att idiotförklara folk, säger Thomas Söderlund.

Också folkinitiativet anser att det inte behövs en exakt frågeställning för att ta ställning till ja eller nej till folkomröstning i fullmäktige.

–Ett av huvudskälen för S och M har varit att det är så svårt att ställa en fråga. Men vad är det för otydligt med de alternativ vi förespråkar. De är: genomför framtidens skola eller

riv upp beslutet och gör om utvecklingsplanen, säger Söderlund.

Läs mer: Ingen fråga behövs

Moderaterna och Landsbygdspartiet har sagt att de vill se vilken frågeställning som ska röstas om för att de inte vill äventyra byskolorna, som fredats, innan de bestämmer sig. Någon risk för byskolorna finns inte, enligt Brännberg.

– Inget parti driver att lägga ner dem, säger han.

– Alla skolor kommer kanske inte vara kvar även efter en ny utvecklingsplan och vi är inte emot nya skolor. Men vi är inte oroliga för skolorna i Vitå, Klöverträsk, Kyrkbyn, Svartöstaden, och Kläppenskolan, säger Söderlund.

Svartöstadsskolan är redan nedlagd.

– Om man river upp beslutet ska skolan öppnas. Och oavsett vad som händer kommer den frågan inte att försvinna. Vi kämpar vidare, säger Brännberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!