Kommunalrådet: "Det behövs ingen fråga"

Det kommer inte finnas en färdig frågeställning när beslutet om folkomröstningen tas. Det anser Yvonne Stålnacke, (S), kommunalråd.

Skolsatsning. Yvonne Stålnacke kommunalråd och Carina Sammeli, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättade att S kommer att rösta nej till en folkomröstning i skolfrågan.

Skolsatsning. Yvonne Stålnacke kommunalråd och Carina Sammeli, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättade att S kommer att rösta nej till en folkomröstning i skolfrågan.

Foto: Elisabeth Hedman

LULEÅ2016-10-20 18:32

För fyra månader sedan lämnades namnlistor med 8 046 till kommunledningen. Det var "Folkinititativet hela kommunen ska leva och lära", som samlat in dem.

Det människor skrev under på var: "Vi som undertecknar denna namninsamling/folkinitiativ säger nej till genomförandet av "Framtidens skola" i alla dess former och vill istället att en ny utvecklingsplan utan stordriftsprincip för skola och förskola tas fram där barnens behov står i centrum och där föräldrars, barns och skolpersonals, åsikter blir vägledande."

Anna Widén, som talar för folkinitiativet, säger att hon förstår att man behöver formulera om folkomröstningsfrågan. Men att kärnan finns där.

– Vi vill att beslutet om framtidens skola ska rivas upp och att istället en ny utredning görs som utgår från barnens behov.

Till novembers kommunfullmäktige hoppas Stålnacke att underlaget till beslut vara klart och frågan ska då avgöras i kommunfullmäktige.

– Framtidens skola är beslutat i fullmäktige och delar av den är redan genomfört. Vi står bakom det och en folkomröstning förändrar inget. Men att formulera den exakta frågan görs bara om det skulle bli ett ja till folkomröstning, säger Stålnacke.

Politiskt måste en folkomröstning få stöd i fullmäktige men det krävs en kvalificerad majoritet, två tredjedelar av kommunfullmäktige, för att stoppa folkomröstningar. Resultatet av en folkomröstning är bara vägledande.

Nu har alla partier utom två bestämt sig för hur de ställer sig.

S, som har 31 av 61 mandat har meddelat att det kommer att säga nej. Eftersom alla de andra partierna sagt att de kommer att stödja att en folkomröstning genomförs, krävs ytterligare tio nejröster för ett stoppa folkomröstningen.

Moderaterna, som har 9 mandat, och Landsbygdspartiet, med ett mandat, vill se folkomröstningens frågeställning innan de bestämmer sig för hur de ställer sig. Men så bli det alltså inte, enligt Stålnacke.

Anders Josefsson, (M), blir förvånad när han hör Socialdemokraternas inställning.

– Jag tycker att det är konstigt. Det är väl naturligt att veta vad folkomröstningen ska handla om innan beslutet tas. Själva formuleringen är ju oerhört viktig. I min värld är det bakvänt, säger han.

Om det skulle bli så att politikerna säger ja till en folkomröstning så anser Stålnacke att frågan ska formuleras i dialog med folkinitiativet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!