Säpo om terrorinsatsen: "Internationella kopplingar"

Säpo är fortsatt förtegen gällande måndagens terrorinsats, som bland annat skedde i "norra Sverige". Däremot bekräftar myndigheten att de anhållna personerna hade utländska kontakter. "Ett ärende med kopplingar till internationell terrorism", säger kommunikationschef Nina Odermalm Schei till Norrbottens Media.

30 april 2018 12:18

Det finns fortfarande många frågetecken gällande måndag morgons massiva insats av Säkerhetspolisen, i samarbete med bland andra polismyndigheten Region nord (där Norrbotten är ett av fyra län som ingår).

Tre personer, misstänkta för förberedelse till terroristbrott, har anhållits av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål och ytterligare flera personer har hämtats in till förhör.

Läs mer: Tre anhållna för trerrorbrott i norra Sverige

Läs mer: TYillslag mot terrorförberedelse – tre gripna

– Jag vet att Region nord är stor, mer jag kan tyvärr inte vara mer detaljerad i nuläget. Jag kan tänka mig att bilden klarnar vid häktningsförhandlingarna, om det blir sådana, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.

Åklagarna har tre dagar på sig att begära personerna häktade.

– Senast på torsdag måste beslut tas av åklagarna.

Det är okänt huruvida ingripandena skedde under dramatiska former.

– Det gick enligt plan, så mycket kan vi säga.

Kan det bli aktuellt att flera personer hämtas in till förhör?

– Det kan det absolut bli.

Betraktar Säpo insatsen som avslutad nu?

– Själva ingripandena på morgonen är genomförda och avslutade, men det här innebär också starten på ytterligare arbete. Vi går in i ett otroligt intensivt skede av utredningen, med förhör och dessutom en mängd beslag som ska analyseras.

Vad kan du säga om beslagen?

– Som alltid i dessa ärenden är det stora mängder digitala beslag, som är tidskrävande och komplicerade att gå igenom. Detta är ett ärende med kopplingar till internationell terrorism, vilket gör att det tar extra lång tid att gå igenom allting.

Nina Odermalm Schei uppger att Säpo har följt de tre anhållna personerna under en längre tid, inom ramen för myndighetens underrättelse- och kontraterrorismarbete.

Säpo bevakar drygt 3 000 personer inom olika former av våldsbejakande extremistmiljöer i Sverige. Miljöerna kan delas upp i tre kategorier.

– Vi pratar om islamistisk extremism, vitmakt-miljön och den autonoma miljön.

Vilken miljö handlar detta om?

– Den slutsatsen får ni dra själva när vi säger att det rör sig om internationella kopplingar, men vi går inte närmare in på vilken miljö.

Även högerextremism kan ha internationella kopplingar?

– Teoretiskt, ja.

Vidare betonar kommunikationschefen hur allvarligt Säpo ser på sannolikheten för nya terrordåd i Sverige.

– Vi har länge sagt att detta kan hända. Vi hanterar hot om attentat mot Sverige varannan dag, det kan vi se i flödena. Därför försöker vi gå in tidigt och avbryta dessa planer, innan brotten begås.

I det aktuella ärendet var terrorplanerna tydligt utkristalliserade.

– Planerna hade kommit långt, innan vi kunde avbryta dem.

Hade de misstänkta terorristerna bestämt dag för attentatet?

– Det vi vet om datum, målval med mera kan vi inte gå in på, av hänsyn till förundersökningen och det operativa arbetet. Men vi hade inte fått några indikationer på attt attentat skulle ske inom de närmaste dagarna, så mycket kan vi säga, säger Säpos kommunikationschef Nina Odermalm Schei som därmed också bekräftar att planerna inte kunde kopplas till den 1 maj.

Åtal och domar om terrorism

2017: Via Facebook uppmanar en 35-årig man i Skåne att ekonomiskt stötta terrororganisationer för vapeninköp. Han döms av hovrätten över Skåne och Blekinge. Domen är överklagad till Högsta domstolen.

2016: En 20-åring döms i Attunda tingsrätt till fem års fängelse för förberedelse till terrorbrott. Han planerade självmordsattentat i Sverige och hade tidigare försökt ta sig till Syrien.

2015: Två män åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för terrorbrott genom mord i Syrien under 2013. De döms i hovrätten till livstids fängelse för terroristbrott genom mord.

2015: En rysk medborgare bosatt i Järfälla åtalas i slutet av oktober vid Attunda tingsrätt misstänkt för uppmaning, rekrytering och utbildning till terroristbrott. Den åtalade ska ha meddelat instruktioner om tillverkning eller användning av sprängämnen till sin son, som befann sig i Syrien. Tingsrätten anser dock att de planerade gärningarna inte är att betrakta som terroristbrott då syftet med dem inte är att injaga skräck.

2012: Tre göteborgare misstänks för att ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks i september 2011, något som till en början rubricerades som förberedelse till terrorbrott. De åtalas dock för förberedelse till mord och döms slutligen av både Göteborgs tingsrätt och hovrätten för västra Sverige till dagsböter för brott mot knivlagen.

2010: Två män misstänks för att ha rest till Somalia för att förbereda självmordsattentat och döms av Göteborgs tingsrätt för stämpling till terroristbrott. De frikänns dock i hovrätten för västra Sverige.

2009: En man åtalas för finansiering av terrorbrott sedan han misstänkts ha samlat in pengar till organisationer nära den terrorstämplade Hamas-rörelsen, men frias av både Malmö tingsrätt och hovrätten över Skåne och Blekinge.

2006: Tre män döms i tingsrätten för stämpling till terroristbrott efter ett attentat i en irakisk vallokal i Kista och ett planerat dåd mot Livets ord i Uppsala. I hovrätten faller misstankarna om terroristbrott bort och två av männen döms i stället för bland annat stämpling till mordbrand. Den tredje frikänns helt.

2005: Två män i Malmö åtalas och döms av hovrätten för förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism efter att ha samlat in pengar till ett terrornätverk i norra Irak.

2005: Fyra nazister misstänks för att ha planerat politiska mord och spränga riksdagshuset i luften. De åtalas för förberedelse till terroristbrott. Både tingsrätt och hovrätt friar dem från terrormisstankarna men fäller dem för bland annat grov skadegörelse.

Källa: Sammanställningen är gjord av forskaren Peder Hyllengren vid Försvarshögskolan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!