Källa: Minst en har koppling till Akilov

Minst en av dem som anhållits misstänkta för förberedelse till terrorbrott har haft kontakt med Rakhmat Akilov.

Alla tre är från Uzbekistan, enligt uppgifter till TT.

30 april 2018 10:16

Polisen och Säpo gjorde på måndagsmorgonen tillslag på flera platser i norra Sverige och i Stockholmsområdet. Enligt uppgifter till TT greps fem personer, tre av dem anhölls för brott i Akalla i norra Stockholm. Flera andra personer har tagits in för förhör.

Ett av tillslagen ska enligt uppgifter till SVT Nyheter Jämtland ha gjorts i Strömsund av nationella insatsstyrkan tillsammans med uniformerade och civilklädda poliser.

Minst en av de gripna är en person som har haft kontakt med Rakhmat Akilov som är åtalad för terrordådet på Drottninggatan i april i fjol, uppger en källa med kännedom om fallet för TT. Liksom Akilov är denne också från Samarkand i Uzbekistan och tillhör precis som han den tadzjikiska minoriteten i landet, enligt uppgiftslämnaren.

"Olösta trådar"

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger sig inte vara förvånad över att kopplingen till Akilov.

Flera trådar i utredningen var olösta, exempelvis har vi inte fått klarhet i Akilovs kontaktnät i Sverige. Det kan vara så att Säpo utrett detta och kommit fram till att det fortfarande finns ett säkerhetshot. De här miljöerna är väldigt små så jag är inte förvånad över att det kan dyka upp sådana individer, säger han till TT.

Enligt TT:s källa är samtliga tre gripna från Uzbekistan. Deras nationalitet leder misstankarna mot att det handlar om religiösa motiv, anser Ranstorp.

Uzbeker har varit ganska aktiva på terrorfronten. De har genomfört ett antal dåd i Turkiet, i New York, Sankt Petersburg. Det har varit fokus just på uzbeker i nätverk. Nationalitet är viktigt eftersom de här miljöerna ofta delas upp i nationella bakgrunder. De från Centralasien och Tjetjenien håller sig till sig själva. Det är ganska små och slutna miljöer.

Internationella kopplingar

Säkerhetspolisen bekräftar att det finns "internationella kopplingar" i ärendet.

Det finns internationella kopplingar i ärendet men vi kan inte berätta vilka länder det handlar om, säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säkerhetspolisen.

Enligt Säpo handlar det om personer som Säkerhetspolisen bedrivit ett "ganska intensivt underrättelsearbete mot under en tid".

Vi försöker alltid att ingripa så tidigt som möjligt. I det här läget hade planerna kanske kommit något längre innan vi hann avbryta dem, säger Odermalm Schei.
Vi kan inte gå in på vad vi vet om tidpunkt och målval och sådana saker eftersom det tillhör förundersökningen, men vi har inga indikationer just nu på att detta var ett attentat som var planerat att ske under de närmaste dagarna.

Chefsåklagare förtegen

På grund av förundersökningssekretess är Per Lindqvist, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål och den som leder den aktuella förundersökningen, mycket förtegen om händelsen.

Det går inte att säga något mer än det som står i pressmeddelandet, säger han till TT.

Han kan heller inte ge några besked om hur läget ser ut när det gäller beslut om att begära personerna häktade.

Den frågan skjuts på framtiden, säger han.

Inte heller Kristofer Stahre, Erik Westerberg eller Thomas Olsson, försvarare åt de tre personerna, vill uttala sig.

Vi får se vart det bär så kanske vi kan diskutera det senare. Jag vill inte kommentera ärendet i nuläget, säger Thomas Olsson till TT.

Kan påverka debatt

Polisinsatser av den här typen är inte speciellt frekventa, men inträffar då och då, säger Ranstorp. Vad som sticker ut den här gången är att polisen förutom i Stockholm även har genomfört insatser i norra Sverige.

Vanligtvis brukar det handla om storstadsmiljöer.

Ranstorp nämner också att gripandena kan påverka den politiska debatten i Sverige.

Om uppgifterna skulle stämma så kan de ge ännu mer bränsle till debatten om avslagna asylansökningar och det växande skuggsamhället i Sverige, och baksidorna med det.

Säkerhetspolisen skriver i ett pressmeddelande att terrorhotnivån i Sverige är oförändrad och ligger på en trea på en femgradig skala, vilket betyder ett "förhöjt hot". Säpo vill inte ge några ytterligare kommentarer om ärendet.

Fakta: Uzbekistan

Uzbekistan ligger vid Aralsjön i Centralasien och ingick tidigare i Sovjetunionen. Landet blev självständigt när Sovjetväldet upplöstes i början av 1990-talet. Uzbekistan är rikt på gas, olja och bomull.

I diktaturen Uzbekistan har radikalisering av många människor drivits på av en skoningslös regim som främst under den tidigare presidenten Islam Karimov vid flera tillfällen gjort sig skyldig till grova brott mot mänskliga rättigheter. Människorättsorganisationer har larmat om extrema tortyrmetoder.

Efterträdaren Sjavkat Mirzijojev är sprungen ur regimen, men har visat vissa tecken på att lätta på järngreppet om befolkningen.

Den strikt islamistiska rörelsen Hizb ut-Tahrir är stark i landet, men där finns också en gren av terrorrörelsen IS – "Den Islamiska rörelsen i Uzbekistan", Islamiska statens gren i Uzbekistan.


Fakta: Fem terrordåd med koppling till Uzbekistan

Oktober 2017: Bildåd i New York. En man i en hyrd pickup kör in på en cykelbana i centrala New York och dödar totalt åtta personer.

April 2017: Lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm. Rakhmat Akilov kapar en lastbil och dödar fem personer.

April 2017: Sprängdåd i Sankt Petersburgs tunnelbana. En man spränger sig själv och dödar 15 andra människor.

Januari 2017: Massakern på nattklubben Reina i Istanbul. En man öppnar eld, 39 människor dödas.

Juni 2016: Sprängattentat på flygplatsen i Istanbul. Tre män öppnar eld med automatvapen innan de spränger sig själva. 44 människor dödas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!