Tre anhållna för terrorbrott i norra Sverige

Tre personer greps och anhölls, misstänkta för förberedelse till terroristbrott, under måndag morgon. Ingripanden skedde bland annat i "norra Sverige", uppger Säpo. "Vi är väldigt oprecisa gällande geografin i nuläget", säger Dag Enander, kommunikationsstrateg på Säpo till Norrbottens Media.

30 april 2018 10:22

Enligt ett pressmeddelande har de tre personerna som nu missstänks för brotten följts av Säpo under en tid. De anhölls av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, som leder den aktuella förundersökningen.

Förberedelserna för brottet ska ha pågått under en längre tid, men i nuläget finns inga indikationer på att ett attentat var planerat att ske under de närmaste dagarna.

Även flera andra personer har hämtats till förhör.

Terrorhotnivån ska ligga kvar oförändrad på en trea på den femgradiga skalan, meddelar myndigheterna.

Uppdatering klockan 10.35

Dag Enander, kommunikationsansvarig strateg inom Säkerhetspolisen, är mycket förtegen när Norrbottens Media når honom vid klockan 10.30 på måndag förmiddag.

Han vill inte ange var i ”norra Sverige” den stora insatsen har skett.

– Vi är väldigt oprecisa gällande geografin i nuläget. Ingripandena har gjorts på flera platser, däribland i norra Sverige, men att gå in på var de har skett, det vill vi inte. Säkerhetspolisen har följt personerna en längre tid, säger Dag Enander som inte vill lämna fler kommentarer i skrivande stund.

Tidningen Expressen uppger att polisens ingripanden bland annat skedde i Stockholmsförorten Akalla.

Polisen rapporterar på sin hemsida att resurser från polisens operativa avdelning (noa) samt resurser från Region Nord och Region Stockholm har bistått Säkerhetspolisen i insatsen. I Region Nord ingår Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län ingår.

Det har även gjorts beslag i samband med morgonens insatser.

– Det är olika typer av material som vi nu jobbar vidare med, säger Karl Melin, presschef på Säpo, i Aftonbladet TV.

Uppdatering klockan

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!