Tidigare har de privata vårdgivarna fått ekonomisk kompensation motsvarande underskottet hos de offentliga hälsocentralerna i samma kommun, för att säkerställa att konkurrensen sker på lika villkor. Men under 2017 slog förvaltningsrätten i Härnösand fast att det inte är nödvändigt – och den rödgröna regionledningen i Norrbotten valde att slopa systemet från och med 2018.
– Vi känner oss otroligt orättvist behandlade, sade Ola Berg, verksamhetsansvarig vid Norrahamn, då.
Läs mer: Vårdföretagens miljonklipp
Läs mer: Miljonsmäll för privata vårdgivare
Läs mer: Beslut trots högljudda protester
Nu öppnar tillträdande regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) för att återinföra kompensationen. Både han och de borgerliga oppositionsråden reserverade sig mot beslutet i regionstyrelsen för ett år sedan.
– Vi har inte ändrat uppfattning, säger Kenneth Backgård.
Frågan ska diskuteras mellan SJVP, M och C. Enligt Backgård är partierna överens om att värna rättvisa mellan privata och regiondrivna hälsocentraler.
– Utifrån det perspektivet får vi fundera på hur vi ska hantera det.
Ola Berg och den övriga ledningsgruppen hos Norrahamn kommer att bearbeta den tillträdande regionledningen.
– Vi kommer jobba strategiskt med den här frågan. Jag har både hopp och förväntan om att de inför kompensationspengen igen, det är fullständigt rimligt att de gör det, säger Berg som ser det som en ödesfråga för möjligheterna att bedriva privat vård i länet.
I Norrbotten finns fyra privata hälsocentraler. Praktikertjänst driver förutom Norrahamn även Norrskenet i Vittangi och Cederkliniken i Piteå. Dessutom finns Gällivare hälsocentral som ägs av Kirsten Hallman Pettersson.
De fyra tar tillsammans emot ungefär en tiondel av de norrbottniska patienterna.
– Det står i vårdvalet att det ska vara rättvist. Vi ska inte ha sämre förutsättningar än regionalt drivna hälsocentraler.
För 2017 kompenserades de privata aktörerna i länet med 6,3 miljoner kronor. Norrahamn fick 2,9 miljoner, Cederkliniken och 2,2 och Adviva 1,3. Norrskenet hade inte rätt till kompensation eftersom regionens hälsocentral i Kiruna inte gick med underskott.
Samtidigt gjorde Praktikertjänst – som driver ett 80-tal hälsocentraler och ungefär 900 tandvårdsmottagningar – en vinst på 623 miljoner före skatt och delade ut 479 miljoner till sina aktieägare. Men Berg tycker inte att det är relevant eftersom det är tandvården som står för huvuddelen av intäkterna.
– Jag tänker bara ur Norrahamns perspektiv. Att driva vårdcentral är tufft.
Berg medger samtidigt att Praktikertjänsts goda ekonomi är en trygghet.
– Om vi går back kan vi låna av ägaren, men de låter oss inte gå back år efter år. Vi måste fixa det. Fullständigt sund ekonomi.