Fridolin öppen för skolnedläggningar

På onsdagen blev utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) insatt i Luleå kommuns kritiska skolsituation. Han är inte främmande för nedläggning av småskolor.

BISTRA MINER.Skolan står inför tuffa utmaningar, inte minst i Luleå. Under onsdagen träffade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) 	   Luleås kommunlråd Yvonne Stålnacke (S), gruppledaren Jan Nyberg (MP) och skolchefen Katarina Pettersson-Hedman för att bland annat tala om kommunens pågående utredning om skolorna. Men också för att diskutera regeringens nya satsningar.

BISTRA MINER.Skolan står inför tuffa utmaningar, inte minst i Luleå. Under onsdagen träffade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Luleås kommunlråd Yvonne Stålnacke (S), gruppledaren Jan Nyberg (MP) och skolchefen Katarina Pettersson-Hedman för att bland annat tala om kommunens pågående utredning om skolorna. Men också för att diskutera regeringens nya satsningar.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-08-26 20:28

När Luleås skolchef innan sommaren slog larm om situationen i skolorna uppgav hon att barn- och utbildningsförvaltningen långsiktigt kommer behöva 100 miljoner kronor per år i budgettillskott. Detta för att klara ytterligare 1 400 barn de närmaste åren.

Läs mer här.

Men svårast är att bemanna skolorna. Kravet på lärarlegitimation och få sökande gör läget kritiskt. Risken är att kommunen måste lägga ner småskolor, med under 100 elever, är överhängande.

Läs mer här.

På onsdagen besökte utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) Luleå och kommunalrådet Yvonne Stålnacke satte in honom i situationen. Och Gustav Fridolin menar att skolnedläggningar kan vara en bra idé.

– Jag vill inte gå in med några pekpinnar om var kommunen ska ha sina skolor. Men man får inte fastna i var skolorna ska ligga. Vi har större frågor än så att ta i. Jag har talat med Yvonne idag hur man tar i de här frågorna utan att tappa de andra stora organisatoriska frågorna, säger han.

– Vi måste utgå från vad som ger mesta möjliga lärande för barnen.

Det här är en stor glesbygdsfråga inte minst. Men du tycker centraliseringen kan vara bra?

– Så är det. Men ingenting är viktigare för landsbygden än att barnen som bor där får en bra utbildning, säger Gustav Fridolin.

– Sen kan man såklart komma fram till olika svar där. Till exempel hur långa avstånden är. Men utgångspunkten ska alltid vara att barnen ska få den bästa möjliga utbildningen.

Med sig till Luleå hade Gustav Fridolin regeringens satsning på skolan. Satsningarna ska höja läraryrkets status och få fler att utbilda sig. Det innebär bland annat tre miljarder kronor i höjda lärarlöner. Problemet med att många ungdomar idag slutar utan fullständiga betyg i grundskolan, beror enligt undersökningar på dåliga insatser redan på lågstadiet. Där kommer också ett tillskott. För Luleås 3 165 elever i lågstadiet och förskoleklass innebär detta 14,5 miljoner kronor för fler lärare.

Krisen är nu. Kommer inte dessa åtgärder för sent?

– Det börjar hända saker. Vi hade tio procent fler sökande till lärarutbildningen i år. Det är en stor ökning. Vi hoppas att satsningarna på lärarnas löner ska få dem att stanna. Men det här är ett problem som byggts upp under lång tid, så det kommer ta tid att vända.

Längre fram i höst räknar Luleå kommun med att presentera ett åtgärdspaket för skolan.

Så mycket pengar får din kommun

Regeringens lågstadiesatsning

Arjeplog, 441 637 kronor.

Arvidsjaur, 1 186 900 kronor.

Boden, 5 469 861 kronor.

Gällivare, 3 137 469 kronor.

Haparanda, 2 083 975 kronor.

Jokkmokk, 740 662 kronor

Kalix, 2 981 051 kronor.

Kiruna, 4 485 378 kronor.

Luleå, 14 560 226 kronor.

Pajala, 1 044 288 kronor.

Piteå, 8 032 276 kronor.

Älvsbyn, 1 665 340 kronor.

Överkalix, 492 241 kronor.

Övertorneå, 667 056 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!