Först förskolan, sen grundskolan. Skolan i Luleå går mot ett stålbad och verksamheten måste effektiviseras. Detta eftersom ytterligare 1 400 barn ska in i grundskolan fram till år 2023. Och till det finns inte lärare.
– Det är rätt många lärare som går i pension nu och de ska ersättas med nya lärare. Samtidigt ser vi den här elevökning där det ska till ännu fler lärare. Och det är inte tillräcklig många som utbildar sig, säger Karina Pettersson-Hedman, skolchef i Luleå.
Dessutom införs allt strängare krav på behörighet hos lärarna.
– Därför måste vi i framtiden se över där vi har små skolenheter, eftersom vi inte få ihop hela lärartjänster, säger hon.
– Vi kommer inte att kunna bemanna de skolorna. Hade vi haft ett överflöd av lärare så hade vi kunnat säga att du får en tjänst hos oss om du jobbar där och där. Men nu kommer marknaden vara lärarnas.
Hon menar att lärarna i första hand kommer söka sig till skolor där de får hela lärartjänster, så de slipper pendla mellan olika skolor.
– Då måste vi tänka om. Kan vi ha små skolor eller kan vi tänka oss större skolenheter, säger Karina Pettersson-Hedman.
Enligt Karina Pettersson-Hedman har Luleå många mindre skolor, med färre än 100 elever. Och det är där det är störst problem med lärartjänster.
– Jag pratar inte bara byaskolor, utan det finns även många mindre skolor i centrala Luleå, säger hon.
Framtiden ligger istället i kluster av stora skolor, där lärartjänsterna kan utnyttjas mer flexibelt. Men inte heller pengarna räcker till. Karina Pettersson-Hedman uppskattar att skolan under den kommande perioden mellan 2016 och 2018 kommer behöva ytterligare 100 miljoner kronor till sin årliga budget på 1,6 miljarder kronor. Och det är på lång sikt. På kort sikt handlar det om mellan 40 och 50 miljoner kronor. Och för att skapa de större skolorna måste kommunen också bygga.
– Ska vi möta upp 1 400 nya barn kommer det kosta om vi inte samtidigt ska sänka lärartätheten. Det måste hända något nationellt så det går mer pengar ut till kommunerna, det räcker inte bara med skatteintäkter, säger Karina Pettersson-Hedman
– Men vi har 1,6 miljarder i budget. Och till viss del måste vi själva titta i andra änden på vad vi kan ta bort och på det sättet finansiera en del av de behov vi har.
Skolförvaltningen kommer inom en snar framtid påbörja en översyn av skolorna i Luleå. Elisabeth Ahlqvist Johansson är rektor för Svartöstadsskolan som har 83 inskrivna elever i förskoleklass till årskurs sex. De har haft låg omsättning av lärartjänster, men det börjar bli svårt att få speciallärare.
– Problemet för mig är att hitta specialpedagoger. Jag hade ute tjänster i höstas och nu i jul, men det fanns inga behöriga. Det kom en, men den valde ett annat jobb, säger hon.
Eleverna får redan idag åka några kilometer till Örnässkolan för viss undervisning.
– De stora eleverna bussas fram och tillbaka för hemkunskap, syslöjd och idrott, säger Elisabeth Ahlqvist Johansson.
Vad tror du? Finns det utrymme för de mindre skolorna även i framtiden?
– Det kan inte jag bedöma, utan det handlar ju till sist om barn- och utbildningsförvaltningens ekonomi och vilka parametrar man kommer titta på. Svartöstadsskolan ligger ju nära centrum till skillnad från många om man jämför med många andra skolor som ligger flera mil bort. Sen kan man ju titta på byggnaden. Det är en fantastiskt fin skola som är välbevarad. Men det är klart att det finns brister.