Skolan måste effektiviseras

– Gör vi samma sak som idag i framtiden kommer det kosta oss ganska många miljoner mer. Nytillträdda Bun-ordföranden Carina Sammeli (S) förbereder tuffa sparåtgärder. Och först ut i stålbadet är Luleås dyra förskola.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-03-03 07:30

Nytillträdda ordföranden i barn- och utbildningsnämnden, Carina Sammeli (S), är bekymrad över skolans framtid i Luleå. Något måste göras.

– Till att börja med så har Luleå kommun problem eftersom skatteintäkterna inte ökar lika fort som kostnaderna. Vi behöver investera och vi behöver verksamhet idag eftersom människor flyttar hit, säger hon.

– Men vi har inte skatteökningen än på några år. Det drabbas all verksamhet av.

Hon menar att skolan är värst utsatt eftersom verksamheten är obligatorisk och växer i snabb takt.

– Gör vi samma sak som idag i framtiden kommer det kosta oss ganska många miljoner mer. Och de pengarna finns inte.

Förskolan kommer att hamna under luppen först. Enligt Carina Sammeli har man tidigare år planerat fel och byggt flera små enheter. Det slår tillbaka på verksamheten nu.

– Förskolan i Luleå är dyr jämfört med liknande kommuner. Ändå har vi inte mindre barngrupper eller kan se en högre kvalité, säger hon.

Än så länge finns ingen konkret sparplan men förvaltningen tittar på, liksom i grundskolan, på alternativ med större förskolor med fler avdelningar.

– Vi kommer få se över de förskolor som är små. Sen kan man ju förstå att man inte kan ha fem avdelningar i Klöverträsk, men i centrum där de tär gåavstånd till nästa förskola. Det måste vi fundera på, säger hon.

Efter förskolan står grundskolan på tur.

– Vi har en skolstruktur med många små skolor. Den är byggd i en tid då det var modernt, säger Carina Sammeli.

Den strukturen är skapad efter ett överflöd av lärare, något som inte finns idag. Något som kan bli lidande för mindre skolor är något så viktigt som betygsättningen menar hon. Från och med den 1 juli måste alla lärare ha legitimation för att få betygsätta.

– Då blir det ännu mer sårbart med små enheter. Om det inte finns någon som är behörig i ett ämne på en skola. Vem ska då sätta betyg? Rektorn har förstås rätt till det. men att få betyg av en rektor som aldrig undervisat i matte, hur kvalitetssäkert är det?

Dessutom kräver skolan, speciellt högstadiet, allt fler behörigheter hos lärarna.

Men stängning av skolor och förskolor kräver också investeringar. Enligt Carina Sammeli har kommunen idag ingen överkapacitet på lokaler för att flytta runt elever.

– Då måste vi få investeringspengar. Och om du tittat på kommunens investeringsbudget så är den inte full med luckor för vår verksamhet. Vi kan spara, men vi behöver också pengar för att bygga ut.

Skolan i Luleå och de nya betygsreglerna

Fakta

Antalet elever i Luleås kommunala grundskola uppgår till 7 008 barn. Gymnasieskolan har runt 2 300 elever. Tillsamman med förskolan har de en budget på på 1,6 miljarder kronor.

Från 1 juli 2015 får lärare inte ensam ansvara för undervisningen eller sätta betyg om du inte har legitimation och är behörig i ämnet och årskurs. Därmed är lagen om nya behörighetsregler som bestämdes 2011 genomförd. Fram tills dess har lärare utan legitimation som varit anställda innan 1 juli 2011 fått sätta betyg.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!