Statistik från Region Norrbotten visar att antalet vårdtillfällen minskade på de flesta av sjukvårdens områden under 2017. I primärvården försvann fler än 21 000 läkarbesök och i den samlade öppenvården handlar det om en minskning med 26 000 läkarbesök. Samma trend går att se även i slutenvården och bland öppenvårdsbesöken hos andra professioner än läkare.
Mot strömmen går psykiatrin och den privata primärvården, där vårdtillfällena blev fler.
Oppositionsrådet Kenneth Backgård (NS) tycker att statistiken är oroväckande.
– En väldigt dålig matematik och i slutändan drabbar det patienterna. Beklagligt, säger han.
Centerpartiets gruppledare Nils-Olov Lindfors drar en parallell mellan de uteblivna läkarbesöken och det positiva ekonomiska resultat (302 miljoner kronor i överskott) Region Norrbotten presenterade för 2017. Lindfors anser dessutom att situationen riskerar att slå tillbaka i framtiden.
– Minskar produktionen bör det redovisas som en skuld man skjuter framför sig, säger han.
Nils-Olov Lindfors jämför med en gruva som står stilla i flera månader med minskade kostnader och ett bra resultat på sista raden som följd.
– Sjukvården är ingen vanlig produktionslinje, men vi borde kunna göra en sådan koppling. Det viktiga är att vi håller en hög produktion och kan beta av köer.
Parallellen mellan antalet läkarbesök och det ekonomiska resultatet är svår att dra, enligt regionens ekonomidirektör Tarja Lepola. Men en analys kommer att tas fram.
– Men den kräver lite mer arbete och jag har just nu inget bra svar som säger hur ekonomin för just 2017 förhåller sig till produktionen, säger hon.
Den faktor som påverkar antalet vårdtillfällen mest är antalet disponibla vårdplatser, som i sin tur styrs av bemanningssituationen. Regionen lider brist på såväl läkare som sjuksköterskor.
– Kompetensförsörjningen påverkar starkt tillgängligheten och därmed produktionen, säger Tarja Lepola.
Regionstyrelsens ordförande Maria Stenberg (S) delar den analysen. Hon anser att situationen är problematisk.
– Klart jag inte kan bortse från att tillgängligheten till sjukvården på vissa ställen är sämre än vad den har varit, säger Maria Stenberg.
På de rödgröna partiernas initiativ beslutade regionstyrelsen nyligen att allmänläkare som jobbar i primärvården en viss tid ska belönas med extra pensionspremier. Förhoppningen är att det både ska locka nya medarbetare och få befintlig personal att stanna kvar.
– Insatser på lönesidan är det som måste till. Möjligen kan det här bidra något, men jag tror man måste in på sjuksköterskesidan också, säger Kenneth Backgård.