Vill få bort ojämn sjukfrånvaro

Skillnaden mellan män och kvinnors sjukfrånvaro på Stadsbyggnadsförvaltningen ska bort. Det har politikerna beslutat.

NYTT MÅL. ”Vi vill fokusera på att den grupp som är mest sjukskrivna, och det är kvinnor”, säger Lenita Ericson, ­stadsbyggnadsnämndens ordförande.

NYTT MÅL. ”Vi vill fokusera på att den grupp som är mest sjukskrivna, och det är kvinnor”, säger Lenita Ericson, ­stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-10-01 09:00

Stadsbyggnadsnämnden har klubbat elva mål av olika karaktär utifrån olika kategorier som samhälle, service, medarbetare och ekonomiska mål.

NSD har i flera artiklar senaste tiden skrivit om sjuktalen som ökar i alla yrkeskategorier i samhället. Men också att det är fler kvinnor än män som sjukskrivs från sitt arbete.

LÄS MER: Delade meningar om höjda sjuktal

2015 var sjukfrånvaron på förvaltningen 7,28 procent bland kvinnor och 2,8 procent bland män. Hittills 2016 ligger siffrorna på 5,9 procent för kvinnorna, och 3,08 procent för männen.

– Under perspektivet medarbetare har vi de senaste åren haft en stor pejl på stressnivå och sjukfrånvaro, för vi ser att det är något vi som arbetsgivare behöver bevaka. Det som gör en förbannad, rent ut sagt, är att det är en sådan stor skillnad mellan kvinnor och män. Luleå har skrivit under den Europeiska jämställdhetsdeklarationen, vi har fokus på de här frågorna och vi vill ta tag i den orättvisa skillnaden, säger Lenita Ericson, (S), ordförande i Stadsbyggnadsnämnden.

LÄS MER: Folkhälsan ökar – men vi blir allt sjukare

Målet att sjukfrånvaron ska ligga under 4,5 procent är inget nytt i sig och det klarar förvaltningen redan i dag.

– Det är ganska bra, framförallt om man tittar på hur förvaltningen jobbar över tid med sjukfrånvaron. Där är vi från nämndens sida stolta över det arbete som gjorts. Men det är fortfarande männens sjukfrånvaro som är på rimliga nivåer, säger Lenita Ericson.

Däremot ska skillnaden mellan män och kvinnor bort.

– Det känns nytt och väldigt spännande. Vi kanske inte lyckas med det 2017, det är ett långsiktigt arbete. Men vi har sagt att vi vill se resultat redan under 2017.

På Stadsbyggnadsförvaltningen arbetar 430 personer med alltifrån stadsplanering till lokalvård.

– Vi kanske är en av de mest jämställda sett till antal kvinnor och män. Däremot är det ganska uppdelat i vilken typ av arbetsuppgifter man har, säger Lenita Ericson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om