Tidigare i veckan skrev NSD om Försäkringskassan delårsrapport som visar att sjuktalen (dvs. antal sjukpenningdagar per försäkrad) fortsätter att stiga. Det spelar ingen roll vilken yrkesgrupp, åldersgrupp, län eller vilket kön man pratar om, sjuktalen stiger och varken Försäkringskassan, forskningen, regeringen eller någon annan har riktigt svaret på varför. Samtidigt är alla eniga om att siffran måste ner.
Kjell Rautio, ursprungligen från Vittangi, är välfärdsutredare vid LO:s arbetslivsenhet. Han har följt utvecklingen och anser att arbetsgivarna tar alldeles för lite ansvar för sina anställdas hälsa och att det är en bidragande orsak till varför det ser ut som det gör.
– Vi ser ökad produktionspress i både den privata och offentliga sektorn. De otrygga anställningarna ökar och väldigt många har pressade arbetsförhållanden, de har ökade krav på att prestera och mer ansvar samtidigt som de har mindre makt att påverka sin arbetssituation. På grund av det drabbas många människor av stressrelaterad ohälsa som är den sjukskrivningsorsak som växer mest, säger Kjell Rautio.
Norrbottens läns landsting (NLL) är en av länets största offentliga arbetsgivare och är en del i välfärdssektorn där sjukskrivningarna är vanligast. NLL å sin sida menar att de tar sitt ansvar för sina anställdas välmående och hälsa.
– Det är en ständig fråga, vi har friskvårdsbidrag och uppmuntrar till individuella initiativ, vi har en rehabiliteringsprocess som vi följer. Jag tycker att vi har de verktyg vi behöver, att vi som arbetsgivare tar ansvar och gör det vi kan. När det gäller hälsan har även den enskilda individen ett ansvar att sköta om sig, säger Ellinor Nybom, HR-strateg på NLL.
Även Luleå kommuns socialförvaltning anser sig sköta om sina anställdas hälsa och känner inte igen att anställda skulle pressas för hårt.
– Det tycker jag att vi gör. Vad som påverkar varför man är sjuk är mycket mer än bara arbetet. Produktionskravet blir högre eftersom man vill ha mer effekt av skattebetalarnas pengar, säger personalchefen Daniel Westerberg.
I grund och botten anser LO:s Kjell Rautio att fokuset som man tittar på problemet med skifta.
– Det här är ett strukturellt problem som blivit ett individuellt problem, fokus ligger på den sjukskrivna istället för varför de är det. Sjukskrivna skuldbelägger sig själva för att man inte hinner eller orkar med alla ökade krav.