Inflationen, ränteutvecklingen och den stundande lågkonjunkturen slår mot många branscher nu och de bistra tiderna drabbar även Leo’s Lekland.
Joakim Gunler, vd, beskriver en negativ trend för företaget ända sedan i höstas, både för kalasbokningarna och ”drop in”-besöken.
– Vi ligger fem procent efter budget sett till totalen och har framförallt tappat fler kalasbokningar än vi trodde. Folk har mindre pengar i plånboken och det märks.
Den framgångsrika leklandskedjan, som grundades av Joakim Gunler och Jonas Rönnqvist i Luleå år 2006, har genomgått liknande tuffa perioder tidigare genom åren.
– Det var samma 2008, även under oljekrisen i Norge (2014-2016). I såna perioder tappar vi alltid vad gäller de dyrare produkterna, som kalasen. Samtidigt brukar vi alltid vara ett bra alternativ när folk väljer bort att resa utomlands.
För att anpassa sig inför Leo's därför en mer flexibel prislista och sänker biljettpriserna kraftigt på utvalda tider veckans alla dagar. Prisjustering innebär bland annat en ”Last hour” där alla kan leka för 99 kronor den sista timmen men även eftermiddagspriserna på helgerna sänks.
– Totalt handlar det om sänkningar på mellan 6 och 57 procent beroende på när man vill och kan besöka oss, säger Joakim Gunler.
Inom kort planeras även en prissänkning för de populära kalasbokningarna.
– Det sker en stor förändring för kalasen som vi lanserar inför hösten, säger Gunler.
Leo's Leklands prissättning har länge engagerat allmänheten i stort, inte minst när de införde inträdesavgift för vuxna i vintras, vilket väckte kritik i sociala medier.
Kedjan har försvarat det beslutet men Joakim Gunler medger samtidigt att de har varit dåliga på att kommunicera att Leo's har en differentierad prisbild för att nå ut till så många barnfamiljer som möjligt, även de mindre ekonomiskt bemedlade.
– Vi vill att alla ska ha möjlighet att komma till oss, det är A och O. Många missar att det går att ordna kalas på vardagarna och därför ska vi hitta ett mer differentierat ”paket” som blir betydligt billigare, vissa dagar och vissa tider.
I dag har Leo's Lekland 67 anläggningar runtom i Skandinavien och Tyskland. Så sent som vid årsskiftet gjorde de ett stort förvärv av den finska kedjan Hop Lop.
Men expansionen för Leo's pausades kraftigt under pandemin.
– Det var i princip näringsförbud för oss, en väldigt tuff period. Vi fick permittera de flesta anställda men även säga upp många för att överleva, säger Gunler.
Lågkonjunkturen och kostnadsökningarna nu gör att Leo's även fortsatt går på sparlåga.
– Normalt har vi öppnat fyra-sex nya anläggningar per år, nu är det max en som gäller. Vi har inte ekonomiska muskler att växa mer.
Men en ny anläggning öppnas i Frankfurt i september.
– Det blir den tredje i Tyskland, som är vårt huvudfokus nu. Marknaden där kan bli större än hela Norden tillsammans för oss, så vi gör allt vi kan för att växa mer i där.
Däremot planeras inga nya anläggningar i Norrbotten, utöver den nuvarande i Luleå, trots stundande industriboom och visionerna om en förväntad befolkningstillväxt i norr.
– Städer som Kiruna och Gällivare är för små när vi har våra stora fasta kostnader, säger Joakim Gunler, vd för Leo's Lekland.