Liten förståelse för leklandets nya avgift för vuxna

Leos lekland har infört inträdesavgift för vuxna. Ett beslut som mött kritik, inte minst på sociala medier, men ledningen försvarar avgiften och den prismodell som gäller.

Leos lekland i Luleå har ganska nyligen börjat ta betalt även för vuxna, ett beslut som mött en del kritik på sociala medier och de besökare vi pratade med under tisdagen var samtliga frågande till beslutet.

Leos lekland i Luleå har ganska nyligen börjat ta betalt även för vuxna, ett beslut som mött en del kritik på sociala medier och de besökare vi pratade med under tisdagen var samtliga frågande till beslutet.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2023-03-08 10:30

Det är sportlov i Norrbotten och med barnen hemma från förskolor och skolor är det många som letar aktiviteter. En klassiker i Luleå för de lite yngre barnen är Leos lekland. Leklandet var det första i det som kom att bli en stor kedja som nu finns i flera länder.

Den senaste tiden har Leos lekland uppmärksammats av två olika anledningar gällande den avgift som betalas för att få komma in. Det ena handlar om så kallade differentierade priser vilket betyder att på tider då fler vill besöka leklandet stiger priset och när det är få som brukar komma är det billigare.

Under ett sportlov är det maxpris vissa tider på dagen, eller ordinarie pris som Anders Forssten, affärsutvecklingschef på Leos Lekland, kallar priset för. I Luleå betyder det 239 kronor per barn för tre timmars lek.

– Det är egentligen en anpassning till hur samhället ser ut i stort. De flesta aktörer har anpassat priserna efter efterfrågan. Det är på samma sätt som när man bokar en fjällsemester eller solsemester, det är olika priser beroende på hur populärt det är just då, säger Anders Forssten.

Han fortsätter:

– 70 procent av våra tider har blivit billigare. Det finns många billiga tider om man inte går på loven, det går att gå för 129 kronor till det dyraste som är 239 kronor.

Josefine Andersson är precis på väg in på Leos lekland med två små barn. Hon har förståelse för att priserna är ganska höga i dag och eftersom hon kommer mitt på dagen på ett lov så är det högsta priset som gäller.

– Det är ganska högt och inte så kul. Nu såg jag att de har börjat ta betalt för vuxna också, säger hon.

Vad tycker du om det?

– Det är konstigt. Varför ska vuxna betala? Man brukar ju äta och dricka nåt där inne och man åker inte heller något.

Det var i december som Leos lekland valde att införa en avgift för vuxna.

– Vi hade att välja på att justera priset för barnen eller lägga på en avgift för vuxna som är 29 kronor vilket vi tycker är en ganska låg avgift, säger Anders Forssten.

Att Leos lekland skulle vara en av få som tar inträde även för vuxna håller Anders Forssten inte med om.

- Tvärtom. Vi är nog den enda aktören globalt sett som inte tagit betalt för vuxna. Jag vet inga andra familjeaktiviteter där man inte tar betalt för de vuxna, säger han.

Har ni fått mycket kritik för beslutet?

- Det har varit långt mindre än vad vi kanske hade förväntat oss. Det har varit en del i sociala medier men vi gör löpande kundundersökningar och kan inte se att det påverkat vår kundnöjdhet.

Reglerna säger att en vuxen måste finnas på plats vilket betyder att minst en avgift måste betalas. För vissa föräldrar består familjeaktiviteten, och avgiften, av att vänta på att barnen lekt klart. Men ibland använder även de vuxna sig av det som erbjuds.

– Det är olika, vissa leker med barnen och vissa sitter och tar det bara lugnt, säger Anders Forssten.

Farhood Tarofi är precis på väg in på leklandet med två barn och han undrar också varför vuxna nu ska betala en avgift för att följa med sina barn in på ett lekland där underhållingen som erbjuds är enbart för barn. 

– Det är onödigt. De behöver inte ta betalt för de vuxna, konstaterar han.

Roxane Kenny och Joel Huuva har åkt till Luleå från Övertorneå, inte minst för att gå på Leos lekland. Joel Huuva tycker det börjar dra iväg prismässigt.

– För en familj som oss kostar det nästan 1000 spänn att gå in och där inne så käkar man för en femhundring, konstaterar han.

Men likväl är de på plats och nöjda barn hoppar in i bilen.

– Jag tycker det är värt det om man inte går dit för ofta. Barnen tycker det är roligt, säger Roxane Kenny.

Den som varit på leklandet genom åren känner igen vissa attraktioner. Joel Huuva önskar en uppfräschning och att det som finns fungerar. 

– Jag tycker inte riktigt att man håller standarden där inne. Vissa saker fungerar inte så man får ju egentligen inte ut allt det man betalat för, säger han.

I Luleås fall fanns det stora planer att bygga ett nytt Leos lekland på en tomt bredvid Ica Maxi men den planen slopades när pandemin slog till. Huvudkontoret ligger i Luleå och det var här allt startade och leklandet på Storheden är viktigt för företaget som nyligen gick samman med finska HopLop.

– Leos i Luleå är prioriterat och faktum är att vi byggt om två gånger och har utökat från 1800 till 4000 kvadratmeter. Sedan gör vi små förbättringar löpande, säger Anders Forssten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!