Stor besvikelse över nedläggning

LTU:s pilotanläggning för att ta fram biobränsle läggs ner. Staten stryper anslagen. "Ett steg tillbaka" säger Johan Sterte, rektor.

LÄGGS NER. Metanol, utvunnet ur svartlut, en restprodukt vid papperstillverkning. Men nu är det slut med testverksamheten vid LTU:s pilotanläggning.

LÄGGS NER. Metanol, utvunnet ur svartlut, en restprodukt vid papperstillverkning. Men nu är det slut med testverksamheten vid LTU:s pilotanläggning.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2016-04-19 16:07

Det var i årsskiftet mellan 2013 och 2014 som Luleå tekniska universitet tog över pilotanläggningen från Chemrec AB. Anläggningen är landets enda storskaliga pilotanläggning för forskning och framställning av flytande biodrivmedel från skogsrester.

Läs mer: LTU tar över anläggning för gröna bränslen

Nu står det klart att den kommer läggas ner. Efter att i tre år ha beviljat drygt 100 miljoner kronor, har Energimyndigheten nu beslutat att dra in anslagen. 17 personer kommer sägas upp.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi måste avbryta satsningen i anläggningen men är trots det hoppfull om framtiden för tekniken. Den har bevisats fungera mycket väl i vår pilotanläggning, säger professor Rikard Gebart, ledare för pilotanläggningens forskningsprogram.

Läs mer: Vägen öppen för fossilfritt bränsle

Han menar att resultaten var en succé. Under tiden som LTU drivit anläggningen har man framför allt uppmärksammats för att ha producerat 1 000 ton DME, ett dieselbränsle samt metanol. Volvo har varit involverade i testerna har tio lastbilar i drift som kör på biobränslet.

Enligt LTU:s rektor Johan Sterte är det bakslag i utvecklingen mot en mer miljövänlig trafik.

– Det är ett tråkigt beslut att lägga ner anläggningen. Det här är en pilotanläggning som har fungerat väl med kompetent och inarbetad personal. Jag ser nedläggningen som ett steg tillbaka från det hållbara samhälle vi strävar efter, säger han.

Läs mer: Hennes droppar är guld värda för miljön

Rikard Gebart menar att forskningsresultaten i anläggningen kommer att få stor betydelse.

– När politikerna har enats om långsiktiga skatter och andra villkor gällande förnybara drivmedel så är jag övertygad om att kommersialiseringen kommer att ta fart i Sverige, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om