- Avtalet är ett viktigt steg i att sätta fart på vår forskning om gröna bränslen och det känns verkligen bra, skriver Johan Sterte rektor vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.
Pilotanläggning
I och med avtalet förfogar LTU över en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags bioprodukter till syntesgas och gröna bränslen. Vid anläggning sker bland annat tester i samarbete med Volvo. Försöken med att köra ett antal lastbilar med den "gröna" dieseln Bio DME kommer att fortsätta.
I framtiden räknas LTU med att forskningen kommer att breddas med nya råvaror och processer för att framställa gröna bränslen.
Ersätta fossil olja
Fokus i den stora forskningssatsning som avtalen lägger grunden till är hur man kan ersätta fossil olja med gröna bränslen. Avtalen innebär även att Luleå tekniska universitet går in i ett långsiktigt samarbete med Chemrec och det danska företaget Haldor Topsö som är världsledande på katalytiska processer.
- Där är jätteskönt att ha det här avtalet klart för i och med det kan fokus inriktas på forskningen och att få full fart i projektet, säger Rikard Gebart professor i energivetenskap vid Luleå tekniska universitet och ansvarig för forskningen i det nya bolaget, LTU Green fuels.