Statsvetaren: "Kan bli långt till makten"

Norrbottningarna hamnar långt från makten om regionparlamentet i den nya regionen placeras i Sundsvall. "Medborgarnas förtroende för politiken skulle minska", säger Mikael Sevä, statsvetare vid LTU.

JÄMFÖR MED EU. Om Region Norrland blir verklighet och den politiska församlingen skulle hamna i Sundsvall tror statsvetaren Mikael Sevä att norrbottning-arnas förtroende för politikerna skulle minska.

JÄMFÖR MED EU. Om Region Norrland blir verklighet och den politiska församlingen skulle hamna i Sundsvall tror statsvetaren Mikael Sevä att norrbottning-arnas förtroende för politikerna skulle minska.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-01-31 08:00

Debatten om vilken stad i Norrland som ska bli residensstad är redan igång.

LÄS MER: Luleå vill bli residensstad - i den nya regionen

Men var ska den nya Norrlands politiska högborg, regionparlamentet, hamna?

– Alla fyra län kommer göra allt för att få någonting av de här två sakerna. Det spekuleras om att Sundsvall får regionparlamentet, säger Mikael Sevä.

Frågan är hur norrbottningarna skulle uppleva det att ha sina politiska företrädare så långt bort?

– Norrbotten alltid har befunnit sig i periferi gentemot centralmakten, det är nog stora avstånd i Norrbotten som det är och ska man göra en region som är två tredjedelar av Sveriges yta då kan det upplevas som att makten flyttas härifrån. Ta EU som exempel, där Sverige har ett ljummet intresse.

– Tänk att vara regionalpolitiker i Pajala och ta sig till Sundsvall. Resan är dubbelt så lång som ett sammanträde. En annan nackdel: du trollar inte bort fyra landsting som går med underskott. Det som händer om man slår ihop är att det blir ett jättestort underskott. Tänk ett scenario där man tvingas lägga ner sjukhus, var sker det då om regionparlamentet ligger i Sundsvall?, säger Mikael Sevä.

Med starkare regioner tror han också att statsmakten kan försvagas något.

– Vi kan stå enade och få ut arbetstillfällen, investeringar och tillväxt. Regionen kan växa med investeringar. Men ur ett medborgarperspektiv behöver det inte innebära en förbättring för alla. Vad händer med glesbygd och inland, exempelvis? Jag känner ingen som står och hurrar för det här, förutom högre politiker.

LÄS MER: Vem får vad när storregionen kommer?

Hur stor chans tror du det är att Norrbotten känner sig som Region Norrland?

– Politikerna och de högre tjänstemännen kommer nog uppleva att de är en del av det, och de kommer säkert ha ett stort inflytande gentemot Stockholm. Men för de enskilda medborgarna har det ingen betydelse.

Mikael Sevä är förvaltningsforskare och säger att han följer regionfrågan "i realtid" med stort intresse.

– Jag upplever att det hastas fram. Det känns som att regeringen och Sveriges kommuner och landsting vill få den här reformen på plats så fort som möjligt. Men man måste nog vara eftertänksam när man ska rita om Sveriges karta. Vi har haft länsindelningarna sedan 1600-talet. Det här är en gigantisk reform.

Han tror att det beror på två saker att reformen ska igenom nu.

– Vi har en rörig regional inedelning med storregioner och småregioner, jag kan förstå översynen och att man vill ha det enhetligt. Sedan tror jag tiden är mogen. Vissa svåra politiska saker tar lång tid att göra och nu finns läget.

Fakta/Det här ska fördelas

* Landstingets verksamhet med sjukvård, regional utveckling, kollektivtrafik och kultur.

* Länsstyrelsens verksamhet. Vilken stad blir residensstad när Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland raderas ut från kartan?

* Regionparlament. Vilken stad ska bli den politiska högborgen?

* Stora statliga verk som Trafikverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska också in i den nya organisationen. Var hamnar regionkontoren?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om