Luleå vill bli residensstad – i nya regionen

Dragkampen om vilken stad som ska bli residensstad i den nya regionen är i full gång – bubblaren Boden ger sig in i matchen och Umeå är på offensiven. "Umeå har redan sitt", säger Niklas Nordström, (S)-kommunalråd i Luleå.

HOPPAS. Luleå kommunalråd Niklas Nordström tror att en storregion är nödvändigt om norra Sverige ska kunna hävda sig i framtiden och han ser gärna att Luleå är residensstad i den nya regionen.

HOPPAS. Luleå kommunalråd Niklas Nordström tror att en storregion är nödvändigt om norra Sverige ska kunna hävda sig i framtiden och han ser gärna att Luleå är residensstad i den nya regionen.

Foto: Linnea Bergenudd

LULEÅ2016-01-29 10:46

Sundsvall, Umeå eller Luleå?

Vilken av de tre Norrlandsstäderna drar det längsta strået och får bli residensstad i den nya regionen?

LÄS MER: Vem får vad när storregionen kommer?

I Västerbotten går ena kommunalrådet Anders Ågren (M) ut hårt för att Umeå ska bli vinnaren i sammanhanget.

– Vi ligger geografiskt bra till, är den största staden, snabbast växande och med goda kommunikationer.

Han har hamnat i en het debatt med Umeås andra kommunalråd, socialdemokraten Hans Lindberg.

– Varför jag har lyft frågan är för att det finns mediauppgifter som gör gällande att man från Umeåhåll redan har gett upp och sagt att man inte är intresserade av att vara regionhuvudstad. Det är fullständigt vansinnigt. Självklart måste man slåss för att göra det bästa för sina egna invånare och region. Man måste gå in i en förhandling stenhårt. Det är en rimlig utgångspunkt om man är Umeåpolitiker. Vi tycker inte att det är självklart att man ska ge bort 400-800 jobb. Det är korkat, säger Anders Ågren.

I en intervju med SR Västerbotten svarar Hans Lindberg att det viktigaste med regionfrågan är innehållet.

– Vilken stad i regionen som blir huvudstad är en sekundär del. Vi får inte låsa fast oss i var regionhuvudstaden ska ligga, säger han.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) anser att Umeå ska vara ödmjuka inför den här frågan.

– Det viktigaste är att alla orter blir vinnare. Umeå har redan fått sitt i och med att de har sjukvårdsregionen. Utan ett enda politiskt beslut har det skett en centrering till Umeå med myndighetsväsen i stor utsträckning. Staten har samlat mycket till Umeå utan att vi fått vara med och tycka till. Det måste vi få stopp på nu. Hela Sverige ska leva.

Ska Luleå bli regionhuvudstad?

– Norrbotten är en fjärdedel av landets yta och jag tycker det är naturligt att Luleå får en stark ställning. Jag har inget emot att Luleå blir residensstad, tillväxt- och utvecklingsfrågorna utgår härifrån, säger Niklas Nordström.

Frågan om storregioner har pågått länge – men nu är tempot högre.

– Det blir mer och mer uppenbart att vi blir ensammare här uppe i norr. Vi blir färre och färre och den utvecklingen är väldigt farlig för oss. Vi tappar mark och förlorar på att vi är för små.

Tror du att den kommer drivas igenom den här gången?

– Det hoppas jag. Den här frågan har varit mogen sedan länge. Men i den borgliga regeringen blockerade moderaterna all utveckling som hade med norra Sverige att göra. Nu har vi en regering som bryr sig om norra Sverige.

Finns det en risk att Norrbotten hamnar ännu mer i periferin?

– Nej, för den vanliga norrbottningen är det inte längre till landstingshuset i dag än vad det skulle vara i morgon. Den stora vinsten är att vi kan kräva ansvar på ett annat sätt. Det är ingen som kan kräva ansvar av länsstyrelsens statliga byråkrater, det kan man med valda politiker, säger Nordström.

Och som en bubblare dyker också Boden upp i debatten. Kommunalrådet Inge Andersson (S) höjer att varningens finger.

– Ska man nu rita om kartan tycker jag man ska fundera ordentligt och inte ta för givet att det är de största orterna som ska ha det här. Det blir så lätt att man tänker lite gammalt. I västra Götaland är det Vänersborg som är huvudkontor. Det visar på hur man kan fördela, säger han.

Tror du storregionen blir av?

– Det verkar som att regeringen vill det. Men det är mycket vatten som ska rinna under broarna. Det finns de i regionerna som inte tycker att det här är det smartaste. Vi får se vad utredarna kommer fram till, säger Inge Andersson.

LÄS MER: Statsvetaren: Var är debatten bland folk?

I mars kommer förslaget om hur Sveriges karta ska ritas om, där det redan nu läckt ut uppgifter om att Region Norrland med de fyra nordligaste länen ska bildas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om