Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har sagt att han ska rita om Sveriges karta och redan i mars kommer Indelningskommittén med sitt förslag. Vissa uppgifter har redan läckt ut och enligt de flesta profetior blir förslaget att Sverige delas in i sex regioner, där Region Norrland med de fyra nordligaste länen anses helt spikat. Det är egentligen bara i Jämtland som det motstånd som tidigare skjutit regionbildningen i sank lever kvar.
"Done deal. Nu handlar allt om pengar", skriver exempelvis ledarskribenten Patrik Oksanen i Örnsköldsviks allehanda.
Oksanens resonemang går ut på att Region Norrland är Shekarabis första delseger i regionbildandet och att regionen därför rent av kan bli först ut 2019.
Läs mer: "Storregion redan 2019"
– Det som är sagt är ju att regionerna bör ha cirka en miljon och då är det ju lämpligt med de fyra nordligaste länen. Sedan är det ju en yta av halva Sverige så då förstår ju alla att det krävs lite tankearbete. Civilministern har sagt 2019 eller 2023, säger landstingsrådet Maria Stenberg (S).
Tillsammans med Kenneth Backgård (NS) och Britta Flinkfelt Jansson (S) har hon för Norrbottens räkning följt Indelningskommitténs utredning närmare genom bland annat seminarier runt om i Sverige.
I landstinget har det rått en febril aktivitet den senaste tiden och för Norrbotten kommer första knuffen in i storregionen på onsdag när landstingsstyrelsen fattar beslut att bilda Region Norrbotten, något som väntas bli klart 2017.
En som är övertygad om att Region Norrland bildas redan 2019 är Mattias Karlsson, Moderaternas gruppledare i landstinget.
– Jag är helt säker på att Socialdemokraterna kör igenom det under den här mandatperioden. Det här vill man inte ha i nästa valrörelse. Den stora diskussionen börjar förstås när förslaget kommer i mars. Jag är säker på att det kommer att leda till stora splittringar inom partierna i Norrland, säger Mattias Karlsson, som är stark motståndare till storregioner.
I potten finns detta:
* Landstingets verksamhet med sjukvård, regional utveckling, kollektivtrafik och kultur.
* Länsstyrelsens verksamhet. Vilken stad blir residensstad när Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland raderas ut från kartan?
* Regionparlament. Vilken stad ska bli den politiska högborgen?
* Stora statliga verk som Trafikverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ska också in i den nya organisationen. Var hamnar regionkontoren?
Det politiska spelet är i full gång sedan en tid. Västerbotten har länge förespråkat en fyrlänslösning och före jul skrev fyra tunga socialdemokrater en debattartikel med andemeningen att de andra inte ska vara rädda för Umeå, att Umeå nöjer sig med att ha regionsjukhuset, och att det är viktigt att lokaliseringen av administration och verksamheter görs på ett sätt som ger balans och växtkraft i hela regionen.
Inget är dock givet. I Västra Götalandsregionen är exempelvis regionparlamentet förlagt till Vänersborg. Städer som Skellefteå och Örnsköldsvik kan bli kompromisslösningar. Men residensstäderna Luleå, Umeå, Östersund och Sundsvall lär gå en tuff fight.
– Visst kommer länen hamna i förhandlingspositioner, det är inget att sticka under stol med, säger Maria Stenberg.
Vad kan då bli Norrbottens kaka? Redan när landstingshuset rustades gick ryktet att Kent Ögren hade goda indikationer på att få regionparlamentet. Men när Maria Stenberg får gissa väljer hon något annat
– Jag tycker att centrum för regional utveckling och företagsstöd bör ligga i Norrbotten. Vi är duktiga på det och vi har en stor pott av EU:s regionala utvecklingsmedel, säger hon.