Sjuksköterskan om fördubblad OB-ersättning: "Äntligen"

Mer pengar i plånboken och större intresse för kväll- och helgjobb – det är förändringar personalen ser efter Region Norrbottens satsning med fördubblad OB-ersättning. "Jag kände – äntligen", säger sjuksköterskan Viktoria Gustafsson.

Viktoria Gustafsson, sjuksköterska och Katarina Flodmark, enhetschef på Hjärtintensiven, Sunderby sjukhus.

Viktoria Gustafsson, sjuksköterska och Katarina Flodmark, enhetschef på Hjärtintensiven, Sunderby sjukhus.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-02-18 19:00

Sedan den 1 september 2023 har vårdpersonal inom Region Norrbotten fått dubbel OB-ersättning under kvällar och helger. En satsning som syftar till att minska regionens beroendet av hyrbemanning, men också attrahera nya medarbetare och behålla befintlig personal.

På avdelning 47, hjärtintensiven, på Sunderby sjukhus blev det ett glädjande besked för personalen.

– Jag kände äntligen. Det känns uppskattat att få den satsningen. Det har tjatats länge om att vi vill ha höjd lön, säger Viktoria Gustafsson, sjuksköterska och förtroendevald för Vårdförbundet.

Hon fortsätter:

– Vi som har jobbat de här dagarna sedan tidigare märker det i plånboken.

undefined
Viktoria Gustafsson jobbar oftast fyra helger på tio veckor. "Det är tusenlappar som har tillkommit", säger hon om den förhöjda OB-ersättningen.

Den dubblerade OB-ersättningen har resulterat i flera tusenlappar extra i månaden för personalen. En sjuksköterska som exempelvis jobbar 50 procent obekväm arbetstid av en heltid kan idag nå upp till runt 9 000 kronor i OB-ersättning per månad, enligt HR-direktören.

– Vi fick också en bra lönerevision 2023. Det var någon som sa att hon jobbar 90 procent i dag och har samma lön som när hon jobbade heltid för ett år sedan. Så det är ganska stor skillnad, säger Katarina Flodmark, enhetschef på hjärtintensiven.

Sedan OB:n höjts har det också märkts andra förändringar än mer pengar i plånboken.

– Vi ser, och jag har pratat med andra avdelningar också, att det är fler som vill jobba helger. Förut har det varit lite problem att bemanna vår vårdavdelning på natten, nu är det många som vill jobba natt. Så det har absolut givit resultat.

undefined
"Det jag hoppas som enhetschef är att det här ska göra att fler vänder tillbaka, och att man kan öppna fler vårdplatser på alla vårdenheter som har fått dra ner på grund av personalbrist", säger Katarina Flodmark.

På avdelning 47 arbetar 20 sjuksköterskor och en till två läkare dagtid.

Viktoria Gustafsson och Katarina Flodmark berättar att de är en stabil personalgrupp på avdelningen. De har inte haft någon hyrbemanning och menar att fast personal är bättre för verksamheten.

– Vissa enheter som har bemanningspersonal har märkt av att de inte kan rutinerna på samma sätt. Det finns egentligen bara fördelar med fast personal och patientsäkerheten blir bättre, säger Flodmark.

Ytterligare insatser som skulle göra regionen till en mer attraktiv arbetsplats är att införa arbetstidsmodeller, menar Flodmark.

– Skulle man få en lägre veckoarbetstid så skulle man få bättre schema också nu när vi har den nya arbetstidslagen, när man ska ha elva timmars vila.

undefined
En god lön, bra arbetsmiljö och arbetstidsförkortning är delar Viktoria Gustafsson tror behövs för att locka fler medarbetare till vården.

Sedan november 2023 till 1 februari 2024 har Region Norrbotten lyckats minska andelen timmar som utförs av inhyrd bemanning med 20 procent – något som också var deras målsättning.

– Det har vi lyckats med. Sen är det ett arbete som kommer fortsätta under året, säger Henrik Söderström, HR-direktör på Region Norrbotten, som tillägger att det är svårt att avgöra om detta är kopplat till OB-satsningen.

Även antalet medarbetare i Region Norrbotten inom alla yrkesgrupper har ökat under 2023, från 6 694 till 7 004 anställda. Störst är ökningen inom vård- och omsorgsarbete (+68), men även inom sjuksköterska (+13) och läkare (+31). 

– Vi kan också se att personalomsättningen har gått neråt lite under 2023, det är en positiv trend för oss.

Har ni fler satsningar på gång?

– Vi har löpande insatser både för att attrahera, rekrytera och behålla medarbetare. Men en specifik ny satsning som vi jobbar med just nu är att starta upp ett bemanningscenter för sjuksköterskor, vi har haft det för undersköterskor sedan tidigare, säger Henrik Söderström.

Bemanningscentret planeras starta våren 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!