LKAB:s ledning med verkställande direktör Jan Moström och Gällivare kommuns politiska ledning, samt även oppositionen är kallade till ett krismöte på länsstyrelsen den 26 maj, med anledning av att parternas förhandlingar om kommunala verksamhetslokaler har strandat.
LÄS MER: EXTRA: LKAB hotar lägga ned gruvan
– Jag har även kallat oppositionen. Jag tycker inte att det här är en partipolitisk fråga i Gällivare. Det berör alla parter, säger Sven-Erik Österberg.
LÄS MER: Därför agerar LKAB som de gör (PLUS)
Syftet med mötet är att höra båda parter, utröna vad som har hänt och försöka få dem att komma igång med förhandlingsarbetet igen.
Hur ska du gå tillväga?
– Höra båda parter och höra hur låsningarna är. Trycka på allvaret att kommer man inte fram och det tar väldigt lång tid riskerar man produktionsbortfall och det påverkar både LKAB och Gällivare kommun naturligtvis. Det är en kamp mot tiden för brytningens skull.
Du menar att om man inte kommer fram snabbare i stadsomvandlingen påverkas LKAB?
– Jag har varit väldigt noga med att jag inte tar ställning för någon part. Jag har pratat med båda. Mitt intresse är att man kommer framåt satt man kan garantera att stadsomvandlingen rullar på så att man inte hindrar gruvbrytning. Det får konsekvenser för Norrbotten och även Sverige i sin helhet. Det är en stor och viktig fråga, större än bara Gällivare.
Hur mycket signaler har du fått om hur förhandlingarna går?
– Ja, jag har väl haft en aning om hur det ser ut. Jag har pratat med LKAB och kommunen och jag har vetat att de har diskuterat, att de haft ett antal träffar och bud. Men jag har inte varit inne på detaljnivå. Jag har utgått från att frågan inte ska vara så svår att lösa med tanke på samarbetsavtalet. Man utgår från att om man har förhandlat ett samarbetsavtal så har man trott att det är mer finsliperi. Men man gör väldigt olika tolkningar har det visat sig. Jag vill utröna vilka vägar det finns framåt.
Hur skulle det påverka om gruvverksamheten avvecklades från 2017?
– Det skulle påverka enormt. Det är 1 200 - 1 1500 som jobbar i gruvan, och alla kringeffekter. Det här måste oroa Gällivare kommun. Produktionsbortfallet är inte att leka med. Båda parter har en väldig drivkraft att komma framåt, något annat skulle förvåna mig enormt. Det vilar ett stort ansvar på båda parterna.
LÄS MER: Det sade parterna om avtalet 2012 (PLUS)
Beslutet att kalla båda parterna till länsstyrelsen är förankrat hos regeringen och näringsdepartementet, säger Österberg.
– De följer den här frågan noga. De är informerade om läget.
LÄS MER: Det här gäller konflikten
Det är pengar det handlar om det här. Kan det bli aktuellt att regeringen tillskjuter pengar till stadsomvandlingen?
– Det vill jag inte svara på i det här läget. Det man har sagt så här långt är att den som åsamkar skadorna, ska också betala. Det är den princip som har gällt, och den gäller fortfarande.