Varje person har intervjuats i en egen artikel. Här hittar ni dem:
LKAB-toppen
"Vi har en jämställd företagskultur"
Hockeystjärnan
"Tjejer var inte speciellt välkomna"
Polischefen
"Kompetensen sitter inte i könet"
Hon är vd för ett av Luleås största företag
"Kvinnor ska synliggöras ännu mer"
LTU-professorn
Hon är en av Norrbottens mäktigaste politiker
"Kvinnor har ett annat sätt att leda"
Hon är chef i en jämställd bransch
"Det handlar inte om att säga grattis"
Succéföretagets vd driver på jämställdheten
"Mindre fokus på familjefrågorna, tyvärr"
Befattningen som prorektor liknar Birgitta Bergvall Kåreborn vid att vara vice vd för ett företag, det betyder att hon kan agera som ersättare för universitetsrektor Johan Sterte i de flesta frågor. Hon var färdigutbildad systemvetare 1991 och inledde sin yrkeskarriär under en tid då mobiltelefoner och internet inte alls var självklarheter på samma sätt som i dag. Redan under studietiden fick hon frågan om hon ville undervisa och hjälpa till med drift och underhåll av universitetets IT-miljö.
– Sedan fick vi en ny professor till vårt ämnesområde och han tyckte att jag skulle söka en doktorandtjänst. I början av min karriär kändes det inte som att jag passade in på den bild jag hade av akademiker, i min familj fanns inga akademiska traditioner. Men sakta började jag få en annan bild av att det finns många olika typer av akademiker, de som är teoretiker och de som är mer praktiska. Mångfald är jätteviktigt för både samhället och för lärosätet.
Hur jämställd är din arbetsplats?
– Min bild är att vi har en öppen kultur där vi samarbetar över gränser på många olika sätt och har en jämn könsfördelning på många av våra ledarskapspositioner. När det gäller utbildning däremot ser vi på nationell nivå att vi har ett antal utbildningar som inte är könsneutrala. Det är ett stort problem, jag tror det är mycket olyckligt när ett kön är helt drivande inom vissa områden.
Birgitta Bergvall Kåreborn påpekar att Luleå tekniska universitet har gjort riktade insatser för att göra sina utbildningar mer könsneutrala under minst 20 års tid. Det som är svårast att påverka är själva valet av utbildning, som hon menar styrs av många olika faktorer.
– Våra val påverkas av allt vi hör och ser. Vi är skolade och uppfostrade inom en viss könsordning och vi har en bild av vad som är kvinnligt respektive manligt. Det kan påverka en kvinna att utbilda sig till sjuksköterska istället för maskiningenjör.
Vad är jämställdhet för dig?
– Kärnan, det som verkligen är viktigt, är att vi i grunden arbetar för att kvinnor och män är lika mycket värda och har samma rättigheter.
Birgitta Bergvall Kåreborn menar att de som tar sig rätten att trycka ned och dominera kvinnor drivs av samma mekanismer som ligger bakom rasism och främlingsfientlighet. Hon konstaterar att det är långt till jämställdhet inom många yrkesområden och att fler kvinnor måste in på maktpositioner i samhället. Ändå har hon visst hopp om att vi är på rätt väg när det gäller ett jämställt arbetsliv.
– Däremot blir jag skrämd av hur kvinnor och män framställs i filmer, böcker, reklam och media. Där tycker jag det finns en trend av att försköna våld, ofta sexuellt våld, mot kvinnor. Det är oerhört problematiskt. Det finns en trend i hela världen av att kvinnors frihet begränsas på alla möjliga nivåer och det är en skrämmande utveckling, med tanke på hur vi har kämpat för att komma dit där vi är i dag.